Komunita z rusky hovořících zemí slaví pravoslavné Vánoce. Slavnostní akce se odehrávají i na různých místech Karlovarského kraje

Církevní obřady, slavnostní večeře, besídky pro děti a kulturní programy. Tak vypadají v současné době pravoslavné Vánoce, které si v České republice připomíná na začátku ledna rusky hovořící komunita. V Karlovarském kraji se pravoslavné Vánoce slaví především v Mariánských Lázních anebo v Karlových Varech.

Členové ruské, běloruské a ukrajinské komunity si u pravoslavného kostela svatého Petra a Pavla v Karlových Varech dnes dopoledne vánoční svátky připomněli tradiční bohoslužbou. Kromě karlovarského ruského kostela se obdobná bohoslužba odehrála také v mariánskolázeňském pravoslavném kostele svatého Vladimíra. 

Na několika místech se během dnešního dne konají společné besídky pro děti. V Mariánských Lázních si velká část Ruské komunity zajde také do divadla.

Jak a kdy přesně Rusové v Česku pravoslavné Vánoce vlastně slaví?

Termín pravoslavných Vánoc určuje juliánský kalendář, kterého využívají pravoslavné církve. Podle něho připadá Štědrý den na 6. ledna, další den poté je dnem pravoslavných Vánoc, kdy si pravoslavná církev připomíná den narození Ježíše Krista.

„V Rusku se odpradávna Vánoce slavily podle juliánského kalendáře 7. ledna. Jenže když přišly komunisté, všechny církevní svátky a tradice měly zmizet. Začali prosazovat, aby se Vánoce slavily na Nový rok. Měla to být novodobá tradice nesvázaná s církví,“ zavzpomínala Elena Sorokina, která před lety přesídlila s rodinou z Moskvy do Mariánských Lázní.

Ruské Vánoce natřikrát

Její rodina začala postupem času v Mariánských Lázních slavit vánoční svátky podle českých tradic. V praxi to dnes v Česku vypadá většinou tak, že ruské rodiny s dětmi mají Štědrý den podle českých tradic 24. prosince. Dárky si rozdávají na Nový rok a třetím termínem svátku je pak 7. leden.

Elena nechtěla své děti ochudit o tradiční ruské pojetí Vánoc, a tak začala organizovat dětské besídky. „Chtěla jsem, aby moji chlapci nikdy nezapomněli na ruské a pravoslavné tradice. Aby měli dárky od dědy Mráze a Sněhurky. Protože pravidelně chodíme do ruského pravoslavného kostela v Ruské ulici, řekla jsem si, že by bylo pěkné udělat pro všechny zdejší děti 7. ledna v čase Vánoc společné setkání,“ vysvětlila Sorokina. Setkání, která pořádá mají velký úspěch. Letos jde už o desáté.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio