Koledníci

3. duben 2008

Ve svém zamyšlení se Eva Klausnerová ještě jednou vrací k velikonočním svátkům. Bude to z poněkud jiného úhlu, než jsme zvyklí. Poslechněte si nebo přečtěte, co se jí přihodilo.

Na Velikonoční pondělí u nás zazvonili koledníci, dva chlapci a dívka. Oddrmolili Hody, hody do provody, dejte vejce malovaný... a vyčkávavě na mne hleděli. Každý dostal obarvené vajíčko a čokoládový bonbon. Rozloučili jsme se přátelsky, ale odpoledne jsem našla na schodech rozšlápnutý bonbon a před domem rozdupaná vejce. Nebylo to velké neštěstí, bonbon jsem zametla a uvařený bílek se žloutkem vyzobali ptáci. Ale přesto ta příhoda není hezká.

Pomlázka

Co čekaly ty školou povinné děti? Padesátikoruny nebo malou becherovku ? Pak ale pomlázkami a starobylými říkánkami zakrývaly úplně jinou skutečnost. Sotva se jim to však dá vyčítat, když svět, který jsme pro ně připravili, je plný chamtivosti a předstírání. Do trendu doby nepatří držet slovo a nazývat věci pravým jménem, ale něco úplně jiného. Ivan Medek ve stejném čase řekl při rozhovoru pro Mladou frontu dnes: " Životní úroveň se u nás měří schopností nakupovat. Čím víc budeme nakupovat, tím budeme kvalitnější společnost. Hodnoty, které vytvářejí společnost, jsou ale úplně jiné. Patří k nim šetrnost, solidarita, vědomí spoluzodpovědnosti při výchově dětí a tak dál. Je přece důležité, co se děti naučí a ne kolik vydělají."

Děti jsme už naučili měřit hodnotu člověka podle značkového oblečení, nového mobilu, tatínkova auta a fotografií z dovolené. Všechny sdělovací prostředky jim od rána do večera vnucují zbytečné zboží a nezdravé potraviny. Tomu, kdo po nich ztloustne, nabízejí prostředky na hubnutí, komu zkazily žaludek, předražený lék. Na tzv. průměrný plat nedosáhne většina pracujících, ale proto nemusí být vyřazena z nákupního kolotoče, stačí si jen půjčit peníze. Poskytovatelé rychlých půjček plánují, že každého oškubou na kost, ale to ve svých reklamách veřejnosti nesdělují. Stejně tak nám nikdo nevysvětlil, proč naše města skandálně zaplavují herny a zastavárny a žádná radnice nemá právo je zakázat. Údajně přispívají do městských rozpočtů. Kolik zničených rodin přitom mají na svědomí, se statisticky nezjišťuje. Těžko můžeme v takovém prostředí předpokládat, že všechny děti budou mít radost z obyčejné tradiční pomlázky.

Čokoládová figurka - symbol moderních Velikonoc?

Když jsem byla malá, stálo vajíčko 20 haléřů. Když jsem dospěla do věku našich koledníků, byla jeho cena na černém trhu stokrát vyšší. K oficiálnímu přídělu potravin patřilo na konci války jediné vejce na měsíc. Sotva by se s takovou situací mohli vyrovnávat lidé, kteří by neměli i jiné ideály, jiné znalosti a jinou výchovu než jenom pustý konzum. Opravdu můžeme dnešním zpovykaným a sebestředným dětem zaručit, že konzumní ráj už nikdy nepomine a mohou s ním počítat až do konce svých dnů?

autor: Eva Klausnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.