Koaliční smlouva v Karlovarském kraji je uzavřená. Hejtmanem bude Petr Kulhánek

11. prosinec 2020 15:45

Zástupci šesti politických stran, hnutí a sdružení nezávislých dnes (11. 12.) v Karlových Varech podepsali smlouvu o krajské koalici. Smlouva zastupitelům umožní volbu nového vedení kraje, které se odehraje v pondělí 14. prosince.

Zastupitelé Karlovarského kraje za STAN, Pirátů, koalice ODS a KDU-ČSL, hnutí Místních, zástupci VOK a SNK1 dnes v Karlových Varech podepsali koaliční smlouvu. Po více než dvou měsících od krajských voleb tak umožní volbu nového vedení kraje, která se má odehrát v pondělí.

Karlovarský region je v republice posledním, kde se podařilo koalici uzavřít. V krajských volbách vyhrálo hnutí ANO, které získalo 13 mandátů ve 45členném zastupitelstvu. Nepodařilo se mu ale sestavit většinovou koalici. S SPD tak skončí v opozici.

Po volbách se totiž vytvořil blok 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, Místních, VOK a SNK1, který i přes snahy o roztržení zůstal až do konce jednání o koalici jednotný. Podařilo se mu nakonec přesvědčit koalici ODS a KDU-ČSL, aby přistoupila na nabídku, podle níž získají čtyři zastupitelé z ODS a KDU-ČSL místo prvního náměstka, jednoho radního a jednoho uvolněného zastupitele.

Krajská rada bude mít devět členů

V Krajské radě zasednou Jan Bureš (ODS) jako první náměstek, dalšími náměstky budou Vojtěch Franta (Piráti) a Patrik Pizinger (Místní). Radními budou také Dalibor Blažek (Místní), Jindřich Čermák (Piráti), Olga Haláková (KDU-ČSL), Vít Hromádko (SNK1)a Robert Pisár (Místní). Kromě nich ale budou další čtyři uvolnění zastupitelé.

Jediným kandidátem na hejtmana Karlovarského kraje z nově vzniklé koalice by měl být lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA), někdejší primátor Karlových Varů. Prioritami pro nejbližší období bude podle něj řešení covidové situace, sestavení rozpočtu a způsob financování zdravotnictví. Kulhánek řekl, že zastupitelé koalice schválí v prosinci rozpočtové provizorium. Definitivní rozpočet by měl projít zastupitelstvem v lednu, dodal.

Dosud v Karlovarském kraji vládla koalice složená z ANO, ODS, Místních, Pirátů a jednoho zastupitele zvoleného za SPO. Nová koalice je složená ze šesti subjektů, přičemž některé z nich se skládají z víc stran a hnutí.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio