Koalice v Karlovarském kraji stále nemá jasnou podobu

31. říjen 2012

Koalice v Karlovarském kraji stále neexistuje. KSČM i ČSSD požadují většinu v míst v radě. Zůstává tak patová situace ze které prozatím není východisko. Sociální demokraté proto přišli s návrhem takzvaného klouzavého mandátu, kdy by polovina volebního období zaručila majoritu v radě komunistům a pak by se situace obrátila.

S místem hejtmana se podle dosavadních jednání počítá pro sociální demokraty. Existují ale stále dva body, na které mají strany zcela odlišné názory. A to postoj k pronájmu nemocnici v Sokolově a vybudování vědecko-technického parku. ČSSD další nájem podporuje stejně jako vznik parku, KSČM nikoliv.

Podle zástupců Komunistické strany Čech a Moravy je klouzavý mandát nepřijatelný a nepraktický z řady důvodů. A to když bude radní pracovat jen dva roky a potom ho vystřídá někdo jiný uprostřed rozdělané práce.

K další schůzce se mají zástupci ČSSD a KSČM sejít 8. listopadu. Kdy by k dohodě mohlo dojít a kdy se sejde ustavující zastupitelstvo není prozatím jasné, protože krajský soud řeší stížnost na výsledek voleb v Zádubu-Závišíně na Chebsku.

Spustit audio