Keks: Proč holky pláčou

25. září 2023

Keks je rocková skupina z Benešova, založená roku 1981. Jejím frontmanem je kytarista Štěpán Kojan, s klávesistou Petrem Dudíkem jsou jejími zakladateli a výhradními autory písní.

Keks znamená pohodu, vlídnost, profesionalitu, originalitu a vlastní tvorbu. „Důležité je, že nás muzika baví a máme lidem stále co nabídnout, naše skladby jsou lepší a propracovanější“ – to jsou slova klávesisty a zpěváka Petra Dudíka.

Keks má poměrně stálé složení, časem se jen několikrát vystřídal bubeník a baskytarista. V začátcích byla kapela silně ovlivněna kapelami jako Deep Purple, Sweet nebo Slade. Zprvu hráli pouze v okolí Benešova, v průběhu let se jejich působnost rozšířila a dnes vystupují po celém Česku na tanečních zábavách i festivalech, jako je Votvírák, Sázavafest, Benátská noc a další. V průběhu kariéry Keks natočil několik videoklipů a vystupoval mimo jiné jako host kapely Smokie na jejich českém turné nebo jako předkapela zpěvačky Suzi Quatro. Skupina zatím vydala devět desek. Na její koncerty jezdí početný fanklub ze všech částí republiky. V roce 2011 oslavila třicet let své existence koncertem ve vyprodané pražské Lucerně. Keks je už rockovou legendou, která dokáže svou melodičností a hlavně poetičností textů oslovit posluchače všech generací, například velký hit skupiny Keks Víš od kytaristy Štěpána Kojana zpívá vždy celý sál. Keks, to je prostě poctivý český bigbít.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.