Když nemůžete do galerie, může karlovarská galerie umění za vámi

Galerie umění Karlovy Vary začala představovat obrazy špičkových českých výtvarníků na svém facebookovém profilu. Jde o díla ze stálé výstavy nazvané Sto let, sto děl, sto umělců, sto osudů.

„Snažíme se zveřejnit příběh obrazu a nějaké zajímavosti – například jak to dílo vznikalo, co autora inspirovalo. Nechybí ani informace ze života autora a z jeho tvorby. Všímáme si i společenských událostí, které se promítly do zpracování uměleckých děl,“ poznamenává kurátorka Lenka Tóthová. 

Na facebookovém profilu karlovarské galerie umění mohou už zájemci vidět třeba Krucemburk Jana Zrzavého, obraz Josefa Istlera pojmenovaný prostě Obraz nebo Cirkus Bohumila Kubišty. Jak galeristé připomínají, výstavní projekt k 100. výročí založení Československa představuje 100 děl českých a slovenských umělců z bohatých sbírkových fondů galerie. Každý rok z období 1918 – 2017 prezentuje dílo vztahující k danému datu. Stálá expozice tak nabízí nečekané umělecké konfrontace autorů i děl generačně i morfologicky vzdálených. 

„Zatím máme připraveno dvacet pět profilů. Pracujeme na dalších patnácti. V nejbližší době se mohou návštěvníci našeho Facebooku těšit například na příběh obrazů Mikuláše Medka, Antonína Procházky, Josefa Šímy nebo Václava Rabase,“ zve k prohlídce kurátorka Lenka Tóthová.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio