Kdo je zdravý a kdo má hendikep? Na Festivalu porozumění s Bárou Štěpánovou a Jaroslavem Duškem je to jedno

22. květen 2019 11:30

Mariánskolázeňský Festival porozumění dává právě v těchto dnech zábavnou formou vědět o tom, že lidé s postižením a bez něj toho mají společného daleko víc, než si myslí.

19. ročník čtyřdenní akce nabízí výtvarné dílny, hudební pořady, divadlo, výstavu a pohodu, o kterou se také postarají herci Bára Štěpánová a Jaroslav Dušek. Na dopolední festivalové akce míří školáci a středoškoláci, odpolední program je pro všechny zájemce. Na festival přijíždějí hendikepovaní lidé z celého Karlovarského kraje.

„Festival nabízí řadu mimořádných příležitostí k vzájemnému setkání lidí s hendikepem a těch, kdo sami žádné znevýhodnění nepociťují. Kromě dopoledních dílen, které letos hostí základní škola v Mariánských Lázních - Úšovicích, se odpolední a večerní festivalové akce budou odehrávat na mariánskolázeňské kolonádě, v Anglikánském kostele v Ruské ulici, v D-clubu Dyleň anebo také v kostele sv. Petra a Pavla v nedaleké obci Mnichov,“ informoval spoluorganizátor akce Josef Slowík.

Jak dodal, mezi atraktivní části letošního programu bude nepochybně patřit středeční dopolední Malování bez bariér, což je experimentální výtvarný projekt „Jamming“ s Otto Kouwenem ze spolku Barvolam, ve kterém společně tvoří umělci s mentálním postižením a umělci „postižení“ akademickým vzděláním. Vytvořené práce uvidí návštěvníci dnešní podvečerní vernisáže Anglikánském kostele, kterou uvede herečka Bára Štěpánová.

„Za zmínku stojí určitě i pozvání na závěrečný čtvrteční festivalový večer moderovaný hercem Jaroslavem Duškem, který na pódiu v D-clubu Dyleň tentokrát přivítá neobvyklou hudební skupinu Hudební ateliér Zbůch band,“ zve za festivalový tým na zajímavou akci 23. května od 17 hodin Josef Slowík. Festival porozumění pořádá Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením za podpory města Mariánské Lázně a pod záštitou Karlovarského kraje.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio