Kde řádil Nahřbetskoč a kde bádal alchymista Wann? Prozrazuje to kniha Aleše Česala

20. listopad 2020 10:00
Zprávy

Za skrytou krásou Chebska, tak se jmenuje nejnovější kniha spisovatele Aleše Česala. Autor přibližuje známé i pozapomenuté památky a zajímavá místa v oblasti u česko-německých hranic.

„Je to takový mix mých oblíbených témat, takže něco historie, něco archeologie, staré legendy a pověsti i záhadné příběhy. Věnuji se například chebským hradům. Jedu po takové ose Cheb, Fratiškovy Lázně, Aš a dělám exkurzi více či méně vzdálené od této osy,“ představuje svou knihu autor.

Základem jeho práce je množství faktografických podkladů. Seznam literatury a autorů, z jejichž podkladů čerpal, zabere téměř čtyři strany. Kromě toho ale všechna místa navštívil osobně a bavil se s lidmi, kteří se o ně starají nebo k nim mají vztah.

Zájemci se dočtou například také o Bismarckových věžích, pověstech o podivných stvořeních jako Nahřbetskoč a Heyman, o obnově hradu ve Skalné, zamíří za památkami do Libé a Starého Rybníka nebo Podhradí. Autor nezapomněl pozvat ani do Františkových Lázní, ve kterých žije. „Z přírodních fenoménů jsem nemohl opomenout Komorní Hůrku nebo známý Soos,“ doplňuje Česal, který zavede čtenáře i na nejzápadnější bod České republiky a na hranici tří států. Nechybí ani text o době německé  okupace a době komunistické totality a „železné oponě“.

Knihu Za skrytou krásou Chebska vydalo nakladatelství Regia v edici Tajemné stezky, má 223 stran.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio