Každý ví - časy se mění

10. prosinec 2020

10. prosince se na celém světě od roku 1950 slaví každoročně Den lidských práv. Jsou to nejdůležitější práva každé lidské bytosti na této planetě. Někdy se nazývají právy základními. V tento den se po celém světě konají akce na jejich podporu. Mají svůj odraz i v písních.

Co jsou základní lidská práva? Náleží každému člověku všude na světě, jsou univerzální a nedělitelná. Přesto dochází k jejich porušování dnes a denně. Mezi porušovaná práva patří například právo na důstojné a bezpečné pracovní podmínky, právo zakládat odbory, právo dostávat odpovídající mzdu za práci, právo na sociální zabezpečení, právo na svobodnou volbu povolání a další. Článek jedna Všeobecné deklarace lidských práv říká: Všichni lidé rodí se svobodní a sobě rovní v důstojnosti i právech. Jsou nadáni rozumem a svědomím a mají spolu jednat v duchu bratrství. Na podporu lidských práv se konají akce připomínající, že jsou na světě země, které je nedodržují.

Toto nedodržování lidských práv a svobod a naděje, že jednou bude líp, měly vždy svůj odraz i v písních. V roce 1964 vyšlo třetí album amerického písničkáře Boba Dylana. Jmenuje se podle písně The Times They Are a-Changin´, v překladu Časy se mění. Je třeba o tom, že ten, kdo je dnes utiskován, bude zítra oslavován.

Tuto píseň, kterou později převzala do svého repertoáru řada světových umělců, otextoval česky Zdeněk Rytíř pro skupinu Golden Kids. A tak Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Václav Neckář mohli v roce 1969 zpívat ...znáš podstatu lidského dění, jednou jsi ztracen, zítra patří ti svět. Každý ví - časy se mění.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio