Každá rada drahá

7. leden 2008

Zábavní pyrotechnika a různé zdroje hluku s ní spojené se nevážou výhradně k silvestrovským a jiným oslavám. A mají své příznivce i odpůrce. Hlučný závěr roku zkoumá v následujícím komentáři Petra Kosová.

Kromě oslav veřejných či soukromých provází naše kroky na veřejných místech - stále ještě i v této době - série bouchacích a práskacích efektů. Nic neoslavují, spíše jen demonstrují zálibu svých uživatelů v kraválu. A není proti nim žádná obrana. Ve městě a často ani na vesnici.

Míra pouličního hluku v podobě ostrých ran se začíná stupňovat už v druhé půli listopadu. První vrchol přichází s Mikulášem, což je pochopitelné. Jenže pak už je celý prosinec ve znamení nekonečné řady výstřelů do tmy. Bohužel, ani svátky klidu - Štědrým dnem počínaje a sv. Štěpánem konče - nejsou ušetřeny atmosféry menšího bitevního pole. Ať se to někomu sebevíc nelíbí a cuchá mu to nervy.

Zábavná pyrotechnika

Neblahý novodobý zvyk prohlučet se prosincem - a v lednu ještě nechat randál doznívat - prožívá boom. Navzdory tomu, že část populace mlčky trpí, majitelé domácích mazlíčků pak dvojnásob. Trojnásob ti, kteří myslí na vyděšená zvířata a ptáky žijící divoce a vrhající se v panice pod kola aut a vlaků nebo do drátů vysokého napětí.

Charakteristická je v tomto případě bezmoc: zatímco na trvale hlučící sousedy přivolá uctívač klidu po 22. hodině policejní hlídku, na práskající ulici jsou všichni krátcí. Jistě, je velmi těžké najít způsob, jak prosincový hluk v ulicích trochu zkrotit, ale nějaký by měl být. Komu výbuchy z práskacích tyček a podobných "radostí" nevadí, těžko pochopí. Ale kupříkladu majitelé psa, který se ran bojí a navíc trpí epilepsií, pochopí snáze: soužití s pološíleným zvířetem zmítaným záchvaty (nepřetržitě takřka v dvouměsíční časové ploše) uzoufá i otrlejší jedince.

Psí život

Otázka je, jestli by nešlo už tak dost hlukem znečištěná města přece jen trochu chránit. Pokud někdo bude chodit dva měsíce po ulicích a bude třískat činely, má jisté vyhlídky, že dojde potrestání. Pokud bude práskat ze zábavy kuličkami a tyčkami o zem, nic se mu nestane.

Jak to ale zařídit, abychom nekrátili osobní práva a svobody a současně si během vánočních svátků nepřidali jako na válečném tažení? Tady je každá rada drahá.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.