Kávová legenda se narodila v Kraslicích. Julius Meinl svými výrobky dobyl svět

10. duben 2024 08:55

Město Kraslice chce pojmenovat jedno ze svých prostranství po Juliu Meinlovi. Obchodník, inovátor pražení kávy a zakladatel známé potravinářské firmy je zdejším rodákem. V Kraslicích se narodil 10. dubna 1824, tedy před 200 lety.

Ve městě stále stojí dům, kde měl jeho otec obchod. Nově by se podle něj mělo jmenovat i prostranství bývalého autobusového nádraží. O pojmenování prostranství by mělo zastupitelstvo rozhodovat dnes. „Nepředpokládám, že by s tím byly problémy. Jde o prostranství, kde má bydliště snad jen jedna rodina, takže by to nemělo způsobit vážnější administrativní problémy. A tak slavného rodáka bychom si měli připomínat,“ uvedl starosta Kraslic Jan Šimek (nez.).

Julius Meinl se narodil kraslickému pekaři Franzi Antonu Meinlovi a jeho ženě Marii Anně, rozené Dotzauerové. Pekařský rod Meinlů pochází z Chebu, kde se podílel na veřejné správě, sídlil na chebském náměstí a jeho kořeny sahají do 14. století. Julius se 1. června 1845 začal učit u svého strýce, známého kupce, a po vyučení u něj zůstal krátce jako příručí.

Rodný dům Julia Meinla v Kraslicích už nestojí

V roce 1851 odjel na zkušenou do Vídně a 5. dubna 1862 tam otevřel svůj obchod s lahůdkami a koloniálním zbožím, v němž se začal specializovat na lahůdky, čaj a zejména kávu. Od roku 1877 začal nabízet exkluzivní služby – pražení kávy přímo v obchodě a přípravu vlastních směsí kávy. Už kolem roku 1900 měla rodina Julia Meinla své obchody v Brně, Ostravě a Chebu.

Ještě do první světové války zavedla v Rakousku-Uhersku systém maloobchodních řetězců podle britského vzoru a rychle získala dominantní tržní postavení i v českých zemích. Za první republiky provozovala v Československu stovku prodejen, které obsluhovaly 6,4 milionu zákazníků.

Podle serveru prazdnedomy.cz  se Julius Meinl podle zápisu ve farní matrice narodil v domě čp. 609, který byl v roce 1886 zbořen v souvislosti se stavbou železnice Kraslice předměstí - Klingenthal, kde překážel trasování nové železnice. Stál nedaleko v Mánesově ulici zhruba v místech mostu nad silnicí na Luby. Zachován ale je dům čp. 317, kde měl jeho otec prodejnu se smíšeným zbožím a rybami.

Na rodáka zavzpomínají i členové místního spolku

Kulaté výročí narození si připomenou i členové místního Spolku přátel města Kraslice. Dnes se sejdou v historické hrázděnce a při kávě Julius Meinl si zavzpomínají na slavného rodáka. Na posezení u kávy zvou na 17:30 i širokou veřejnost. „Objednal jsem si dvě balení této kávy a dám si kávičku s kolegy v práci a pak i večer s přáteli ze spolku. Tak významné výročí si samozřejmě musíme připomenout a bez originální kávy Julius Meinl by to nebylo ono,“ řekl člen spolku Milan Hloušek.

Firma Julius Meinl z Česka zcela nezmizela. „Z Česka pocházíme a náš byznys tu byl vždy viditelný, ať už skrze hustou maloobchodní síť za první republiky, supermarkety v devadesátých letech nebo dnes díky luxusní rezidenci hotelového typu The Julius Prague na pražském Senovážném náměstí,“ říká Julius Meinl VI., který má v rodině na starosti právě nemovitosti včetně hotelů. Meinlové však mají v České republice i další podnikatelské zájmy - distribuci svých značkových gurmánských potravin nebo rodinný cukrářský podnik, který v Plané vyrábí Mozartovy koule (Koogles).

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio