Karlovým Varům se podařilo snížit počet aut v lázeňském centru na desetinu

22. červenec 2021 10:05

Ještě před rokem jezdilo lázeňským centrem Karlových Varů víc než 2000 aut denně. Teď se jejich počet snížil zhruba na 200. Snížit provoz se radnici podařilo díky výsuvným sloupkům.

Během necelého roku se snížil počet aut v lázeňském centru Karlových Varů na desetinu. Zatímco před rokem projelo od Vřídelní kolonády na Zámecký vrch denně víc než dva tisíce aut, dnes je jich zhruba dvě stě. S regulací dopravy na vjezdu do lázeňského centra pomáhají výsuvné sloupky. Projet můžou vozidla Integrovaného záchranného systému, správci sítí a hoteloví hosté.

I přes to, že se jedná o fyzickou překážku, eviduje město incidenty s řidiči, kteří se do regulované zóny snažili vjet. „V minulosti tam byl jen zákaz vjezdu, který poslední dobou málokdo respektoval. Dneska to funguje často tak, že se tam každý snaží procpat. Lidé se domnívají, že když někdo projede s čidlem, můžou za ním projet taky,“ uvedl Jiří Klsák, archeolog karlovarského muzea.

Město muselo řešit už i několik pojistných událostí. „Typicky to bylo poškození sloupků autem, které se snažilo projet ve chvíli, kdy se sloupky zvedaly. Řada incidentů byla neoprávněných. Záleží vždy na tom, jak vážně sloupek poškodí. Někdy strhne jen tu vrchní část, oprava pak vyjde na zhruba 20 tisíc korun. V případě, že je sloupek poškozený v tom svém uložení, stojí oprava kolem 100 tisíc korun,“ řekl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

V případě, že řidič poškodil sloupky při neoprávněném vjezdu, požaduje od něj magistrát náhradu z povinného ručení. Kvůli nehodám chce před výsuvné sloupky v lázeňské zóně nainstalovat světelné značení.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio