Karlovy Vary za sebou mají první festivalový víkend

1. červenec 2019 10:00

Filmový festival v Karlových Varech o víkendu za horkého počasí přivítal první hvězdy a filmovým fanouškům nabídl desítky projekcí. K nedělnímu dopoledni se prodalo přes 44 tisíc vstupenek a akreditovalo se přes 6 500 účastníků.

K americké herečce Julianne Mooreové, která zahájila festival tím, že z rukou jeho prezidenta Jiřího Bartošky převzala Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii, se přidal herec Casey Affleck. Na festival se vrátil po dvou letech, tentokrát se představuje jako režisér.

Intimní drama Světlo mého života, které na festival Affleck přivezl, je především filmem o rodičovství, o vztahu mezi otcem a dcerou. Ačkoliv on sám má dva syny, do filmu výrazně promítl svou zkušenost z toho, jaké je to být rodičem.

Julianne Mooreová, která uvedla dva filmy režírované jejím manželem Bartem Freundlichem, zase novinářům řekla, že by se ráda věnovala také producentské činnosti. Současná kinematografie podle ní hercům nenabízí velké příležitosti a ráda by hledala témata pro sebe i herecké kolegy. Usměvavá herečka na festival přijela i s jedním ze svých dětí, viditelně si ho užívala a setkávala se s velikou přízní fanoušků při každém možném okamžiku.

Stejně jako Affleck s hrdinkou svého filmu v podání Anny Pniowské se po červeném koberci prošla delegace slovensko-českého snímku Budiž světlo. Slovenský režisér Marko Škop se s ním po vítězství v dokumentární soutěži s filmem Osadné a po zisku divácké ceny s dokumentem Iné svety během minulých ročníků festivalu pokusí letos vydobýt prvenství v hlavní soutěži. Díky koprodukci s ČR je film jediným zástupcem české filmové tvorby v hlavní soutěži.

Festival v prvních dnech doprovázelo velmi teplé počasí

Festivaloví hosté a návštěvníci projekcí tráví většinu času v klimatizovaných prostředích. Počasí naplno zakouší především ti, kdo se starají o festival po technické stránce, stavějí pódia nebo převážejí či přenášejí všemožný materiál a většinou jsou oblečeni v černých oděvech. V neděli odpoledne se teploty vyšplhaly na 35,5 stupně Celsia.

Podle předpovědí by tento týden mělo do Česka dorazit ochlazení doprovázené bouřkami. Ty by se mohly na západě Čech objevit už v pondělí dopoledne. Doprovodit je může silný vítr a kroupy.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio