Karlovy Vary vymění náhrobní desku lázeňského lékaře Bechera za novou

28. květen 2013

Významný lázeňský lékař David Becher bude mít na Ondřejském hřbitově v Karlových Varech důstojnou náhrobní desku. Město ji společně se sponzorem, který s nápadem přišel, opraví a označí. Nejprve bylo ale potřeba Becherův náhrobek najít.

K výměně náhrobní desky Bechera dal popud Hugo Šulc z jednoho sokolovského nakladatelství, který navštívil Klsáka na magistrátu s tím, že může doporučit jistého sponzora, pokud by město mělo zájem o opravu zanedbaného náhrobku.

Následně se rozjela pátrací akce, jejímž cílem bylo najít správnou náhrobní desku.

Ondřejský hřbitov v současné době slouží spíše jako park než pietní místo. Naposledy se zde pohřbívalo před 70 lety.

Dlouhou dobu se o hřbitov nikdo nestaral a jeho prostory byly zdevastované. Na náhrobcích se postupně podepsali vandalové a čas. V rámci úprav hřbitova, které později nařídila správa města, se přemístily náhrobky. Kvůli tomu se pak nedalo snadno určit, kdo je pohřený na tom kterém místěý, jak vysvětlil náměstek primátora a archeolog Jiří Klsák.

„Umístění původních hrobů v podstatě zmizelo. Náhrobky jsou volně a esteticky rozloženy tak, aby odpovídaly spíš charakteru parku, než aby kryly kosterní pozůstatky,“ uvedl Klsák.

Na hřbitově se přitom nachází náhrobky dvou Becherů, Davida a jednoho z jeho potomků Franze. Identifikovat správný náhrobek se nakonec povedlo, najít hrob se ale nepodařilo a nejspíš ani nepodaří.

„Museli bychom exhumovat všechny kosterní pozůstatky, které na těchto místech jsou. A pak, jestliže Becherovi mají nějaké potomky, tak jedině porovnáním DNA. Ale i tak, obávám se, bychom nebyli schopni rozlišit pozůstatky Davida Josefa Bechera a Franze Bechera,“ vysvětlil Klsák.

autor: Andrea Štomajerová
Spustit audio