Karlovy Vary uvažují o koupi bývalého stadionu Závodu míru

8. srpen 2013

Legendární atletický stadion v Karlových Varech - Tuhnicích je na prodej. Vytunelovaný areál je k mání za 45 milionů korun. A karlovarská radnice se nechala slyšet, že má o koupi zájem, zejména proto, aby stadion zůstal součástí nově budovaného systému sportovišť na okraji lázeňského města.

Stadion v Karlových Varech - Tuhnicích patří mezi sportovní ikony lázeňského města.

V 60. letech se tady dařilo atletice, areál zažil mnoho slavných dojezdů cyklistického Závodu míru, v 90. letech tady úřadovali oštěpař Jan Železný nebo desetibojař Robert Změlík. Atletický klub Start je teď ale v konkurzu.

„Bylo vyhlášeno výběrové řízení na prodej souboru nemovitostí. Součástí vyhlášky je znalecké ocenění souboru nemovitostí, které je vyčísleno na 35 milionů korun. Minimální vyhlášková cena pro přihlášení do soutěže je 45 milionů korun,“ uvádí primátor Petr Kulhánek.

Cílem radnice je podle něj, aby systém sportovišť v dané lokalitě zůstal zachován. Chce ucelit areál, v němž se nachází KV arena, plavecký stadion, hala pro míčové sporty, atletický areál a dům zdraví a bezpečí.

„Území bude moct být využíváno jak místními jednotami a sportovci, tak ho budeme moct nabízet jako komplexní přípravný tábor pro různé týmy,“ říká Kulhánek.

Pravděpodobně ideálním řešením by mohla být koupě stadionu, aby si město mohlo areál sportovišť lépe pohlídat a zajistit jeho rozvoj. Žádný developerský záměr v lokalitě radnice nedovolí.

Stadion má slavné období za sebou

Zatím ale není jisté, zda se ke koupi stadionu město rozhodne. Klíčové bude zasedání zastupitelů, kteří budou muset říci, zda je cena 45 milionů korun za areál pro město přijatelná.

„Protože věc vnímám jako naprosto zásadní rozhodnutí města, včera jsem svolal všechny zastupitele na 2. září, aby napříč politickým spektrem město vyjádřilo svůj postoj k nabytí pozemků,“ dodává Kulhánek.

Lázeňské město se musí rozhodnout do 16. září. Vedení radnice doufá, že o stadion žádný další zájemce usilovat nebude. Známá karlovarská sběratelská burza zatím v areálu sportovního stánku zůstane.

autoři: zdt , Iva Menšíková
Spustit audio