Karlovy Vary udělily pokutu Karlovarským minerálním vodám

9. únor 2012

Pokutu téměř dva miliony korun udělil odbor památkové péče magistrátu v Karlových Varech firmě Karlovarské minerální vody. Důvodem byla špatná údržba o památkově chráněný majetek v Kyselce a Radošově. Sankce byla společnosti udělena za tři historické objekty. Karlovarské minerální vody pokutu odmítají a odvolají se ke Krajskému soudu.


Vila Starburg a Lešnerův pramen v Kyselce a hotel Praha v Radošově, to jsou tři objekty za které byla společnosti Karlovarské minerální vody udělena magistrátem v Karlových Varech pokuta 1,8 milionu korun. Firma přiznává, že jim objekty patří, ale nesouhlasí s tím, jak je sankce zdůvodněna.
Vedení firmy Karlovarské minerální vody tvrdí, že ve správním řízení, které sankci předcházelo je řada chyb a nepřesností a že rozhodnutí památkářů obsahuje profesní i faktické nedostatky.

Navíc společnost uvádí, že odbor památkové péče má už tři měsíce k dispozici žádost o vydání stanoviska k záměru obnovy historických budov a že tak není potřeba účastníka řízení k ničemu donucovat i pokutou.V případě nutnosti se společnost bude bránit správní žalobou.


Podle vedoucího odboru památkové péče Antonína Hajdlmajera ale řešení nastat mohlo, a to v lepší péči o historický majetek. V tomto případě totiž nejde o záměr obnovy objektů. Lepší údržbu památkáři po společnosti přitom požadují už delší dobu a pokuta je tím posledním krokem.

Není to první pokuta, kterou odbor státní památkové péče karlovarského magistrátu udělil. Kvůli špatné údržbě o historický majetek dostal před několika lety sankci také vlastník zámku ve Štědré.

Spustit audio