Karlovy Vary ubytovnu v ulici Charkovská nakonec nekoupí, vlastník od prodeje odstoupil

14. říjen 2021 09:50

Panelový dům v ulici Charkovská v Karlových Varech město nakonec nekoupí. Vlastník objektu od navrhované smlouvy s radnicí odstoupil. Má v plánu prodej jednotlivých bytů. Za ně může získat vyšší cenu, než jakou mu nabídlo město.

Ubytovnu měly Karlovy Vary odkoupit od firmy Bydlení Charkovská za 75 milionů korun. Už před letními prázdninami to schválili zastupitelé. Nakonec k prodeji ale nedojde. Majitel se totiž rozhodl, že chce dům zrekonstruovat a rozprodat, protože ceny nemovitostí rychle rostou. Podle Jiřího Kalouse, jednatele firmy Bydlení Charkovská, by měl mít objekt po rekonstrukci hodnotu až 120 milionů korun.

Magistrát rozhodnutí vlastníka respektuje. „Nabídka vůči městu byla 120 milionů korun. Rozumíme tomu, že pokud to prodá po jednotkách, dostane za to větší obnos. Město tohle ale není schopno akceptovat. Nicméně věřím, že to, že se to bude rekonstruovat a prodávat postupně, přispěje k vyřešení problému v Tuhnicích,“ potvrdila primátorka Andrea Pfeffer Ferklová z hnutí ANO.

Majitelé nabídli městu odkoupení části opravených bytů

Podle primátorky jde ale o čerstvou informaci, kterou bude muset vedení města ještě zvážit. Osloví ale příspěvkové organizace města, městskou policii, školy a podobně, jestli by měly zájem o byty pro své zaměstnance.

Karlovy Vary, které mají necelých 50.000 obyvatel, mají minimum městských bytů. Po privatizaci město disponuje asi 150 až 180 běžnými byty a dalších několik stovek bytů jsou byty zvláštního určení, většinou v domech s pečovatelskou službou. I kvůli tomu město nevede žádný pořadník pro žadatele o byty.

Radnice poprvé o koupi domu v Charkovské diskutovala v roce 2006, tehdy ale ze záměru sešlo. V objektu pak vznikla ubytovna. Její obyvatelé narušovali pořádek v okolí a opakovaně si na ně stěžovali lidé z okolních domů. Všichni dosavadní nájemníci ubytovnu opustili, její vylidňování začalo už během letních měsíců.

Rekonstrukce domu i bytů za zhruba 20 milionů korun by měla být podle Kalouse dokončená do půl roku.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio

Související