Karlovy Vary společně se státem chtějí prodat budovy bývalého policejního sídla

8. listopad 2013

Bývalá budova gestapa a poté sídlo české policie v Karlových Varech budou zřejmě za několik měsíců na prodej. Část komplexu vlastní jak Karlovy Vary, tak stát. O rozdělení objektů rozhodl soud. Co přesně z historických budov nakonec vznikne, zatím nikdo neví. Podle magistrátu by byl nejlepším řešením lázeňský objekt.

Objekt I. P. Pavlova je součástí komplexu pěti budov. Poté, co se z nich odstěhovala v roce 2012 policie České republiky, začalo se ze strany státu mluvit o možném prodeji domů. V tu chvíli se do celé situace vložil karlovarský magistrát. Podle něj se jednalo o historický majetek města.

Vše měl proto vyřešit soud. Ten dal městu částečně za pravdu a jednu z budov získaly Karlovy Vary jako svůj historický majetek. Magistrát se nakonec se státem dohodl, že se strany odvolávat nebudou a pokusí se domy prodat společně, bude to ale těžké.

„Z jedné strany a z druhé strany jsou objekty, které jsou ve vlastnictví státu, a ty domy jsou propojeny. Takže logiku to má, aby to byl jeden komplex. Ať už bude sloužit lázeňské činnosti, což by se mi líbilo nejvíc, nebo hotelovému provozu, a nebo bytovému. To by mi vadilo nejvíc, protože si myslím, že tu máme hodně prázdných bytů,“ říká náměstek primátora Jaroslav Růžička.

Za kolik bude město prodávat svoji část, zatím úplně přesně známo není. V hrubých odhadech jde o zhruba 70 miliónů korun a údajně podobnou částku bude žádat i stát. Vše proběhne formou licitace. Termín zatím určený není.

„Zadali jsme pouze přípravu prodeje. Nevíme, co nás tam zdrží, nevíme, jaké budou problémy na straně státu. Nedokážu říct, abych nelhal,“ přiznává Růžička.

Domy jsou cílem zlodějů

Bývalé policejní sídlo stojí v Karlových Varech od 30. let minulého století. Za války v něm bylo gestapo, později tady úřadovala i StB. V objektu jsou zachované cely s původním vybavením. Památkáři se obávají toho, že s novým majitelem část historie z města zmizí. S tím si ale bude muset, podle magistrátu, poradit nový majitel domů.

„Pokud jsme nebyli zavření, tak jsme se tam také nedostali, ani jiní Karlovaráci, takže si myslím, že to je totéž. Samozřejmě určitou historickou hodnotu to má. Ale my si myslíme, že s ní se bude muset poprat budoucí vlastník,“ tvrdí Růžička.

Po opuštění budov policií se v nich netopí a zdi domů, které kopírují skálu za nimi, rychle vlhnou. Tomu napomáhají i zloději kovů, kteří se přes nebezpečí dostávají do objektů ze skály za domy. Radnici už způsobili škody za desetitisíce korun.

Podobný spor byl také o policejní služebnu ve Staré Roli. I tady musel soud řešit, komu vůbec objekt patří. Nakonec rozhodl, že městu. Radnice se poté s policejním ředitelstvím dohodla, že nebude zpětně vyžadovat nájemné, které se vyšplhalo ke stovkám tisíc korun.

Policie do služebny za dobu, kdy v ní sídlí, investovala kolem 17 milionů korun. Magistrát proto rozhodl, že policisté budou sedm let užívat objekt zdarma.

Spustit audio