Karlovy Vary se vstupem do klubu HC Energie váhají

26. září 2011

Karlovy Vary nabízejí hokejovému klubu HC Energie pro příští rok z rozpočtu 14 milionů korun. To je částka na úrovni letošní podpory. Extraligový klub ale přišel s nabídkou, aby město dalo pro příští tři roky každoročně 20 milionů korun a za to získá podíl 30 procent ve společnosti HC Energie vlastnící klub.

HC Energie musela pro letošní sezonu snížit rozpočet ze 120 na 88 milionů korun. Generální sponzor, kterým je Sokolovská uhelná, zredukoval svou podporu o polovinu. Do naplnění rozpočtu schází ještě zhruba osm milionů korun. Podle generálního manažera klubu Miroslava Vaňka je současná situace "na hraně". Kulhánek k tomu konstatoval, že Karlovy Vary nemohou a ani nechtějí převzít úlohu soukromých subjektů, které z ekonomických důvodů omezily sponzoring.

Vedení HC Energie nyní podle prezidenta klubu Ladislava Trubače čeká na další kroky města. Trubač doufá, že k nějakému řešení, které hokej v regionu udrží, se nakonec dospěje. Poznamenal, že velkou zátěží pro klub je především nájemné za užívání KV Arény. To představuje ročně kolem 12 milionů korun. Podle něho je třeba situace řešit tak, aby z městské dotace klub nemusel vzápětí odevzdávat podstatnou část zpět na nájemném.

Stále platí nabídka pro magistrát, aby za tříletou podporu v celkové výši 60 milionů korun získalo třicetiprocentní podíl v klubu. Odezvu na ni ovšem klub prozatím nemá. Kulhánek k tomu poznamenal, že je to poměrně složitá věc, kterou bude nezbytné, stejně jako další věci týkající se dotování hokeje, projednat v koalici nebo zastupitelstvu.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: ČTK
Spustit audio