Karlovy Vary se můžou pochlubit ojedinělým areálem

6. červenec 2015

V Karlových Varech byla dokončena stavba Centra zdraví a bezpečí. Unikátní projekt bude sloužit pro vzdělávání a trénink prevence rizik a mimořádných životních situací pro děti i jejich rodiče.

Na české poměry ojedinělý komplex vyrostl v městské části Tuhnice v blízkosti KV Arény. Areál se rozkládá na ploše 12 500 metrů čtverečních. Základem jsou dva hlavní objekty: centrální budova a samotné centrum. Prostor doplňují parkoviště, dětské dopravní hřiště nebo jezírko.

Stavební práce probíhaly od loňského srpna do letošního května a přišly na 50 milionů korun. Většinu nákladů financovala Evropská unie, část také karlovarský magistrát.

Cílem projektu je zvýšení bezpečnosti a informovanosti obyvatel, především dětí, v oblasti běžných rizik spojených s každodenním životem i mimořádných a krizových situací. Návštěvníci se naučí, jak se zachovat při nehodách i požáru, jak si mají přivolat pomoc a jak reagovat v prvních minutách.

Bezbariérový areál tvoří několik specifických budov včetně improvizované nemocnice, policejní služebny nebo hasičské zbrojnice, které budou vybaveny odpovídající technikou pro věrnou simulaci rizikových situací, včetně interaktivních simulátorů a trenažérů. Součástí centra je také dopravní hřiště s železničním přejezdem.

Provozovatelem bude na základě výběrového řízení Asociace Záchranný kruh. Ta má areál ve výpůjčce až do konce roku 2020. Zahájení provozu areálu je naplánované na září, kdy do Centra zdraví a bezpečí zavítají první návštěvníci.

Centrum zdraví a bezpečí v Karlových Varech
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio