Karlovy Vary pokračují v zajištění svahu za kinem Čas. Spolupracují s odborníky z Akademie věd

6. prosinec 2019 14:00

Svah za karlovarským kinem Čas se začal sesouvat po úpravách letos v létě. Pro jeho zajištění přizvalo město odborníky z Akademie věd, kteří spolupracují s místními statiky a hydrogeology.

Více než 600 kubíků zeminy. Tolik musela odtěžit stavební firma ze svahu za kinem Čas v Karlových Varech. Ten se začal letos v létě sesouvat po drobných povrchových úpravách. Město muselo ihned zahájit jeho sanaci a problém dál řešit. „Byla přizvána Akademie věd a hydrogeolog. Neustále hledáme řešení, jak to definitivně zajistit. Rozhodli jsme o vrchní části, ale o dolní dále rozhodujeme, co udělat, aby to nejlépe fungovalo,“ uvedl statik Martin Šafařík.

Podle Jana Blahúta z Akademie věd České republiky došlo k sesunutí svahu kvůli jeho složení: „Svahy v okolí Karlových Varů jsou tvořeny žulou, ta postupem času zvětrává. Živce, které obsahuje, se zvětrávají na jíly. Je to dlouhodobé působení za přítomnosti vody. Díky tomu se vlastně ze žuly - tvrdého skalního masivu, stává jíl.“

Sanace se kvůli nestabilnímu podloží prodlouží až do příštího roku. Rozdělena bude do dvou etap. „První, která začne ještě letos, bude zajištění horní terasy tak, aby mohl park fungovat. Pak budou další práce. Chci, aby byly do příštího filmového festivalu hotové,“ upřesnil náměstek primátorky Karlových Varů Josef Kopfstein.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio