Karlovy Vary pokračují v přípravě výstavby nové hvězdárny. Pomoci by měli partneři ze Saska

24. leden 2024 13:15

Už téměř 10 let plánuje město Karlovy Vary výstavbu nového sídla Hvězdárny Františka Krejčího v městské části Hůrky. Současná observatoř totiž dosluhuje a pro případnou rekonstrukci není příliš vhodná.

Pro lázeňské město půjde o velmi nákladný projekt, a tak radnice hledá nové zdroje financování. Pomoci by měli taky partneři ze sousedního Saska. „Do konce března, nebo půlky dubna dostaneme kompletní projekt se stavebním povolením na parkoviště před hvězdárnou. Doufám, že někdy v září, říjnu začneme budovat,“ říká náměstek primátorky Miroslav Vaněk z hnutí Karlovaráci.

Výstavba parkoviště je první etapou vzniku nové observatoře. Práce by se měly odehrávat za provozu, aby pozorování hvězd mohla pokračovat bez ohledu na činnost dělníků. „Podepsali jsme smlouvu s projektanty na projekt nové hvězdárny. Záměr je takový, aby obě hvězdárny byly vedle sebe a nebylo to tak, že jednu zbouráme,“ dodal Vaněk.

Výstavba nového sídla pro hvězdárnu bude stát desítky milionů korun, a tak se město na projekt pokusí získat přeshraniční dotací. Zástupcům radnice už se na saské straně navíc podařilo získat partnera. Při získávání dotace k rozvoji turistiky by mohli pomoci zástupci města Rodewisch v okrese Chemnitz. I tamní hvězdárna totiž potřebuje opravit.

Společný projekt by znamenal zateplení observatoř ve města Rodewisch a výstavbu nové budovy hvězdárny v Karlových Varech. Obě strany už na projektu začínají pracovat.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio