Karlovy Vary otevřely unikátní park v lázeňské zóně. Je v něm i studna s minerální vodou

30. duben 2014

Karlovy Vary se připravují na slavnostní zahájení nové lázeňské sezóny. V ulicích města vrcholí úklid. V těsné blízkosti známého Vřídla dokonce vzniklo nové odpočinkové místo. Malý park se nachází v místech, kam donedávna nikdo nesměl. Geologové a historici přitom právě tohle místo považují za jedno z nejvzácnějších v lázeňském centru.

Nový park vznikl v průběhu jednoho měsíce v těsné blízkosti Vřídelní kolonády a barokního chrámu Svaté Máří Magdaleny. Ještě před 40 lety stály na pozemku staré domy.

V posledních letech ale parcela zarůstala a obyvatelé městě jí říkali kamenolom. Radnice se teď s vlastníkem pozemku dohodla, a zajistila jeho proměnu v malý park.

„Máme tady srovnanou plochu, jasně oddělená veřejná část od zeleně. Myslím si, že po 26 letech se tu otevřely neskutečné možnosti,“ říká náměstek karlovarského primátora Petr Bursík (ODS).

Z donedávna uzavřené lokality se otevírá pohled na frontu nejvzácnějších karlovarských domů a koryto říčky Teplé. Uvolněný pozemek ovšem postupně prozrazuje i svá tajemství.

Na okraji parku se dají tušit třeba zbytky historických domů. „Zachovali torza těch původních sklepů po zdemolovaných domech. Kontrolovali je i pracovníci karlovarského muzea,“ říká za správu parku Miroslav Kučera. Po zasypaných sklepech je k vidění třeba torzo kamenného schodiště.

Dalšími unikáty odpočinkového místa jsou studna s jezírkem. Studna je plná horké minerální vody, vyvěrající z hlubin země.

Z nového parku je výhled na staré karlovarské domy

„V území je vidět spontánní výskyt kysličníku uhličitého. Bublinky v jezírku jsou podobné úkazům v Mariánských i Františkových Lázních,“ upřesňuje Milan Trnka se Správy přírodních zdrojů a kolonád. V místě měří i výšku hladiny prosakující termální vody.

Nový park by měl doplnit lázeňské území, kterému stále dominují historické objekty, léčebné komplexy promenády a také tropické palmy.

Zahradníci jich po lázeňském centru rozvezli dvě stovky. Nejstarší je údajně přes 90 let a stojí v blízkosti pavilonu pramene Svoboda.

Slavnostní otevření lázeňské sezóny je v Karlových Varech naplánováno na sobotu 3. května.

autor: zdt
Spustit audio