Karlovy Vary dokončují projekt modernizace hvězdárny v Hůrkách

8. září 2021 08:55

Hvězdárna v Karlových Varech v městské části Hůrky je už řadu let v nevyhovujícím stavu a na kompletní modernizaci čeká i vnitřní vybavení. O situaci hovořili na svém posledním zasedání i zastupitelé města.

„Jejich nadšení je fantastické. Myslím si, že v zájmu města je rozvíjet tuto činnost,“ ocenil dlouholetou práci provozovatelů hvězdárny v Hůrkách náměstek primátorky z hnutí Karlovaráci Josef Kopfstein. I díky výsledkům současných provozovatelů observatoře chtějí zástupci radnice areál rekonstruovat. Ještě před dokončením projektu se ale objevily zprávy, že by se hvězdárna mohla stěhovat jinam.

Interiér karlovarské hvězdárny už dávno nevyhovuje

Současní představitelé radnice sice uznávají, že její okolí za 60 let od postavení zarostlo a pozorovatele na hvězdárně nemají ke své práci ideální podmínky. Diskuse o možném stěhování observatoře prý ale zatím nejsou na pořadu dne.

„Hledáme ekonomicky a provozně nejlepší řešení, aby ta funkčnost byla dalších 70 let neměnná a sloužila,“ dodal Kopfstein, podle kterého je případné stěhování hvězdárny pouze jednou z možností, které projektanti zvažují.

Kompletní Projekt modernizované hvězdárny chtějí mít představitelé města do konce roku.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio