Karlovarští radní prověřili před začátkem sezóny čistotu lázeňského centra

2. květen 2013

Vedení karlovarské radnice se dnes vydalo pěšky zkontrolovat centrum lázeňského města. Dva radní chtěli zjistit především to, jak je historická část uklizena před víkendovým zahájením lázeňské sezóny.

Přestože už je centrum Karlových Varů plné turistů, pracovní ruch neutichá. Multikáry rozvážejí mobilní zeleň a prakticky všude se uklízí. Letos je v ulicích hodně vidět nezaměstnané, kteří zametají ručně.

„Letos jsme využili veřejně prospěšných prací, to znamená lidí, kteří jsou nezaměstnaní a jsou registrovaní na úřadě práce. V podstatě jsme rozdělili nejexponovanější části města na tři trasy, kde pravidelně provádí ruční čištění. Takže bych řekl, že se nám to docela osvědčilo, protože na ulicích je to znát,“ přiblížil náměstek primátora Jaroslav Růžička.

Spokojený je zejména s tím, že z ulic díky ruční očistě téměř zmizely odhozené nedopalky cigaret. Pořád ho ovšem zlobí žvýkačky přilepené na dlažbě.

Někde už na jejich odstraňování mají speciální stroj. „Pod tlakem a teplotou asi 180 stupňů to nahřeješ, pak se do toho vpustí chemikálie, která by to měla rozpustit, a vysaje se to,“ vysvětloval druhému členovi prověrkové komise, primátorovi Petru Kulhánkovi.

V další části prohlídky města museli oba radní stále častěji telefonovat.

Radní narazili při prohlídce Karlových Varů třeba na ruské nápisy na místech, kde nemají co dělat

Například kvůli tomu, že se výrazně opozdila stavba infocentra, před hlavní kolonádou zase zmizel velký transparent, který lákal návštěvníky na program slavnostního zahájení lázeňské sezóny.

Naproti Thermalu pak začala vyrůstat velká předzahrádka před novou kavárnou – bez ohledu na nedávno schválená pravidla, která mají podobné stavby ve městě omezit.

Prohlídka lázeňského centra trvala dvě hodiny. Představitelé města našli také nepořádek v kanálech, ruské nápisy tam, kde být nemají, i nehezké stavební ohrady.

„Celkově jsem hodně spokojený s čistotou města, celé té pěší zóny od Grandhotelu Pupp až k hlavní poště. Zbývá uklidit nějaká zákoutí, zprovoznit fontány, což je v plánu tak, aby na víkend bylo. Takže obecně spokojenost, byť výhrady jsou,“ shrnul primátor Petr Kulhánek.

autor: zdt
Spustit audio