Karlovarští lékaři operovali zúžené tepny v přímém přenosu

13. listopad 2014

Lékaři v nemocnici v Chebu, Sokolově a Ostrově dnes mohli sledovat angioplastiku věnčitých tepen v přímém přenosu. Zákrok prováděli lékaři na kardiologickém oddělení v karlovarské nemocnici. Sledování pomáhá ke vzdělávání dalších odborníků. Doktoři navíc použili při vyšetření pacienta novou technologii.

Pacientem byl 72letý muž diabetik, který už v roce 2012 podstoupil angioplastiku zúžené tepny. Před několika týdny přišel opět za lékaři, že se mu při námaze špatně dýchá. Ti proto rozhodli, že podstoupí vyšetření novou metodou.


Angioplastika je chirurgický zákrok, při kterém lékaři zavedou do zúžené cévy katétr s balonkem, pomocí kterého cévu opět roztáhnou. Pak do ní vloží výstelku, díky které tudy může krev opět bez problémů proudit.

To znamená, že ještě předtím, než odborníci zúženou tepnu ošetří, tak ji speciální sondou zevnitř prohlédnou. Podle výsledku pak určí, jestli pacient angioplastiku podstoupí, nebo zatím ještě není nutná.

Zákrok, který muž nakonec potřeboval, trval v karlovarské nemocnici zhruba hodinu. Operatér ukazoval svým kolegům v přímém přenosu vše podrobně a hned několikrát. Ti se samozřejmě mohli v průběhu na cokoli ptát.

Šlo o vůbec první takový telemost, který karlovarský nemocnice uskutečnila. Byl celkem druhý v celé České republice.

Spustit audio