Karlovarský Thermal obklopuje lešení. Dělníci začali s výměnou oken hotelových pokojů

19. březen 2021 13:00

Stavební ruch, hromady sutin a stavebního materiálu – tak vypadá v současné době karlovarský hotel Thermal. Skupiny dělníků tam pracují nejen na rekonstrukci známého bazénu, ale také na zateplení ubytovací části hotelu.

Výškovou budovu a kongresové centrum teď čeká technicky náročná výměna rozměrných skleněných tabulí. Rozměrná okna hotelu tvoří v podstatě skleněné opláštění hotelové věže. Zatímco vzhled nových oken se od těch původních příliš lišit nebude, významně se změní jejich funkce. V budoucnu ušetří až 50 procent nákladů na vytápění. 

Výměna oken patří mezi náročné stavební operace. Ještě před instalací nových skleněných tabulí musí firmy opravit železobetonové ochozy po obvodu hotelové věže. Zejména v horní části výškové budovy je beton popraskaný a část železné konstrukce je zkorodovaná. Důležitou součástí této etapy rekonstrukce budou také nátěry ocelové konstrukce, přesně podle původního odstínu.

Po téměř 50 letech zmizelo z hotelu logo

Téměř symbolicky teď z vrcholku dočasně hotelu zmizelo i známé logo hotelu. Po téměř 50 letech ho rozebrali dělníci. Konstrukce rozměrného loga byla rovněž ve špatném stavu. Vedení hotelu nechává vyrobit repliky a ještě letos na jaře je vrátí zpět na výškovou budovu. V posledních letech byla loga na hotelu sice modrá. Na hotel se ale loga vrátí. Jen nebudou modrá jako v posledních letech, ale hnědá. Ve stejné barvě jako při otevření Thermalu v 70. letech minulého století.

Výměna opláštění hotelu je součástí celkové rekonstrukce areálu za více než 600 milionů korun. Stavební práce se nezastaví v průběhu hlavní letní sezóny. Potvrdil ředitel hotelu Thermal Vladimír Novák: „Věříme tomu, že do nového termínu mezinárodního filmového festivalu v srpnu budeme mít zhruba dvě třetiny budovy bez lešení. Stále pracujeme s termínem začátek července, kdy bychom chtěli spustit bazénovou část, zahrady a sprchy. Na podzim se k tomu potom připojí saunový svět.“

Více v reportáži:

autor: Zdeněk Trnka | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio