Karlovarský skřivánek zná vítěze. Talentovaní mladí zpěváci míří do hudebního světa

Nejtalentovanější mladé zpěváky a zpěvačky z celé republiky můžete každým rokem slýchat v Karlových Varech. Důkazem je celostátní pěvecká soutěž Karlovarský skřivánek, jejíž 28. ročník minulý týden vyhlásil své vítěze.

„Do celostátního kola se probojovalo 180 soutěžících. Největší zájem byl o populární zpěv,“ připomněla tajemnice soutěže Miroslava Lendělová. Jednou z vítězek byla Kristina Porcalové z Gymnázia Varnsdorf, která získala cenu za první místo v kategorii pro žáky, kteří se nevěnují studiu sólového zpěvu nebo hlasové výchovy.

Posluchači v aule školy ve Šmeralově ulici jí zatleskali za její interpretaci písničky Poraď mi s tím od Jiřího Krhuta a Štěpána Kozuba. „V září bych to chtěla zkusit na konzervatoři,“ plánuje do budoucna vítězka Porcalová. 

Díky soutěži Karlovarský skřivánek mají mladí talentovaní zpěváci šanci prosadit se a stát se známými operními, muzikálovými nebo popovými zpěváky. „Minulost potvrdila, že nejen vítězové, ale i soutěžící, se později zpěv studovali. Je tady řada úspěšných profesionálních zpěváků, kteří z téhle soutěže vyšli,“ upozornil Bohdan Petrovič z Opery Jihočeského divadla, jeden z porotců soutěže.

Vítězové mají navíc možnost nahrát vlastní skladbu. „K hlavní ceně patří možnost nahrávky skladby v Českém rozhlase Plzeň,“ upozornila na zajímavý bonus tajemnice soutěže Lendělová. 

Soutěž pořádá Základní škola a Základní umělecká škola v Karlových Varech, Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka a Obecně prospěšná společnost Forte. Mediálním partnerem je Český rozhlas Karlovy Vary. Celkové výsledky najdete tady

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio