Karlovarský skřivánek pomáhá vyhledávat mladé talenty

11. únor 2020 10:00

V Karlových Varech dnes 11. února vrcholí krajské kolo dvoudenní soutěže Karlovarský skřivánek. Uspět mohou nejen dívky a chlapci, které se zpěvu věnují pod dohledem specializovaných pedagogů, ale i ti, kteří si jen tak rádi zazpívají. 

Soutěžící s číslem jedna byla Alena Dušková z Karlových Varů. V kategorii A1 pro nejmladší školáky od 6 do 11 let, kteří nezpívají pod vedením učitele v umělecké škole, ji čekala jedna lidová písnička a jedna podle vlastního výběru. Na otázku, jestli vidí šanci na postup do celostátního kola soutěže, reagovala skepticky: „Asi ne. První písničku, Černé oči jděte spát, jsem moc neudýchala,“ komentovala kriticky svůj výkon. Náladu jí to ale viditelně nezkazilo.

Soutěží se celkem ve čtyřech kategoriích. Kromě zmíněné kategorie je tu i další, pro starší nadšence, kteří zpěv nestudují. „Někteří se doprovázejí na hudební nástroj. Jedna holčina hrála na ukulele,“ poznamenala učitelka zpěvu, tajemnice soutěže a porotkyně Miroslava Lendělová. Karlovarský skřivánek samozřejmě nabízí příležitost i dětem, které studují populární zpěv. Mají za úkol zazpívat jednu píseň lidovou a další podle libovolného výběru, ale s mikrofonem. Úterní odpoledne bude vyhrazeno pro soutěžící, kteří studují klasický sólový zpěv. 

Ti nejlepší z krajského kola v Karlových Varech mohou, ale také nemusí postoupit do celostátního finále. Bude se konat od 23. do 25. března přesně té samé škole ve Šmeralově ulici, kde nyní soutěží děti z Karlovarského kraje. Miroslava Lendělová nepochybuje, že se některé děti do finále probojují. „Myslím si, že mají velkou šanci. Loni jsme získali minimálně dvě druhá a dvě třetí místa,“ připomíná porotkyně.

Soutěž Karlovarský skřivánek pořádá Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka a Základní škola a Základní umělecká škola Karlovy Vary. Záštitu nad ní převzal ředitel českého rozhlasu Plzeň a Karlovy Vary Zdeněk Levý.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio