Karlovarský primátor Kulhánek stáhl rezignaci, koaliční jednání pokračují

18. leden 2012

Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek zůstává v čele lázeňského města. Při včerejším zasedání zastupitelů stáhl svoji avizovanou rezignaci. Důvodem byla dohoda s Karlovarským zastupitelským klubem, který nakonec přistoupil na koalici, ve které by byla přítomna i ODS. Petr Kulhánek bude ještě o podobě nového vedení města se zástupci politických klubů diskutovat.

Odchodem z funkce Petr Kulhánek poprvé pohrozil v prosinci poté, co se nedařilo sestavit koalici. To samé zopakoval znovu minulý týden. Jestli to opravdu udělá, nebylo jasné ani při včerejším zasedání zastupitelů. Primátor svoje rozhodnutí setrvat ve funkci zdůvodnil tím, že by po jeho odchodu přišla další vlna rezignací na místa v radě a ve svém důsledku by to negativně mohlo ovlivnit další fungování města. Jeho rozhodnutí překvapilo hlavně opozici. Ta dokonce vyslovila možnost nových voleb.

Krize trvající téměř půl roku a dvouměsíční vyjednávání o koalici blokoval Karlovarský zastupitelský klub (KZK), který odmítal koalici s ODS. Kulhánek ale prosazoval vytvoření koaličního bloku KOA, TOP 09, KZK a ODS. To by znamenalo 26 hlasů v osmatřicetičlenném zastupitelstvu. Bez ODS by měla vládnoucí koalice jenom 20 hlasů a to považuje primátor za velmi nestabilní.

Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek

Petr Kulhánek věří, že dohoda bude uzavřena. Kdy se koalice vytvoří, neumí nikdo odhadnout. Někteří zastupitelé požadovali termín do 14 dnů. Návrh ale neprošel a příští jednání se uskuteční až v březnu.

Původní koalice K20 složená po volbách, kterou tvořily strany KOA, Alternativa, TOP 09 a hnutí O co jim jde?!, přestala fungovat loni v listopadu. Tehdy ztratila většinu, když koalici přestal podporovat Jiří Kotek z Alternativy. Krátce poté vypověděla KOA koaliční smlouvu a od té doby se vedou bezúspěšně jednání.

Spustit audio