Karlovarský kraj zpřísní přijímací zkoušky na střední školy

5. listopad 2013

Karlovarský kraj zpřísní pro příští rok přijímací zkoušky. Na střední školy by se tak měly dostat jen ti žáci, kteří jsou schopni studovat. Situaci po přijímačkách pak hejtmanství vyhodnotí a rozhodne, jestli kroky byl správné.

V Karlovarském kraji stále platí, že míst ve středních školách je více než žáků. Na maturitní obory se pak dostávají i děti, které měly na základních školách špatný prospěch. Důvod je vcelku jednoduchý – čím více škola žáků má, tím více peněz dostane.

„Dosavadní praxe byla taková, že se ředitelé škol domluvili a stanovili si kritéria pro přijímání na gymnázia a na střední školy. Pro přijetí na gymnázium stačilo, aby uchazeč získal ze 120 možných pouhých 30 bodů a uchazeč na střední školu se mohl dostat s 12,5 body,“ říká náměstek karlovarského hejtmana Václav Sloup z KSČM.

Aby gymnázia byla stále pokládána za výběrové školy a na středních školách studovaly děti, které k tomu mají předpoklady, muselo ke změně v kritériích přijímacího řízení dojít.

„Po tomto přijímacím řízení v roce 2015 bude provedeno vyhodnocení, jaké to má dopady, jestli došlo ke zlepšení nebo k naplnění toho zámyslu. Pak by se případně ještě přitáhly šroubečky, nebo by se to nechalo,“ vysvětluje Sloup.

V kraji v posledních letech chybí zájemci o učňovské obory, ačkoli je o absolventy učilišť zájem na trhu práce. Po nových pravidlech by se situace mohla změnit.

„Na gymnázium musí získat minimálně 39 bodů a pro přijetí na ostatní maturitní obory minimálně 25 bodů. Uvidíme, co to přinese. Zatím to vypadá tak, že podle tohoto ohodnocení by z uchazečů přijímaných ve školním roce 2013/2014 zhruba 75 děcek neprošlo,“ upřesňuje náměstek hejtmana.

Zatím jde tedy jen o teorii, v příštím roce bude jasné, jestli kroky kraje byly správné. „Nápady byly i takové, že bychom dali až 60 bodů pro přijetí. Současně se ale objevily obavy, že bychom mohli mít prázdné třídy a to bychom neradi, protože potřebujeme mít ze středních škol lidi připravené pro vysoké školy nebo pro praxi,“ dodává Václav Sloup z KSČM.

Podle statistik bude v příštím roce v Karlovarském kraji zhruba 2700 patnáctiletých dětí, které se budou rozhodovat, do jaké školy nastoupí.

autoři: Andrea Strohmaierová , mka
Spustit audio