Karlovarský kraj získal pořadatelství dětské olympiády, sportovat se bude za tři roky

11. prosinec 2017

Olympiáda dětí a mládeže už zná pořadatelské kraje pro roky 2019 a 2020. Staly se jimi Liberecký (letní) a Karlovarský kraj (zimní). Rozhodl o tom výkonný výbor Českého olympijského výboru (ČOV).

„Stejně jako mezinárodní výbor při přidělení Paříže 2024 a Los Angeles 2028 jsme i my poprvé v historii vybírali pořadatele příští zimní a letní Olympiády dětí a mládeže zároveň,“ řekl místopředseda ČOV Filip Šuman.

„Liberecký i Karlovarský kraj předložily velmi propracované přihlášky, které pro rok 2019 a 2020 slibují krajanům jedinečnou atmosféru olympijské akce a mladým sportovcům silné sportovní zázemí,“ uvedl Šuman.

Liberecký kraj má již s pořádáním olympijských akcí zkušenosti: v roce 2010 se na severu Čech konala zimní olympiáda dětí a mládeže, rok nato pak Evropský olympijský festival mládeže pro sportovce ve věku 14 až 18 let. Teď si kraj poprvé vyzkouší také letní variantu.

Premiéra v Karlových Varech

Karlovarský kraj bude podobnou událost pořádat poprvé. „Společně s Prahou to bylo jediné místo, kde se ještě olympiáda dětí a mládeže nekonala. Za tři roky tam zažijí všichni sportovci i vedoucí výprav olympijskou atmosféru zcela poprvé. Na to se moc těším,“ doplnil Šuman.

„Pro Karlovarský kraj je získání pořadatelství zimní olympiády dětí a mládeže v roce 2020 skvělou zprávou. Hostit tak prestižní sportovní událost nám bude ctí a uděláme všechno pro to, aby se mladým sportovcům, trenérům a dalším členům výprav u nás líbilo a olympionici podávali co nejlepší výkony. Do doby konání olympiády připravíme ve spolupráci se starosty, zástupci sportovních areálů a s realizačním týmem akce potřebné podmínky a zázemí pro všechny účastníky. Věřím, že to bude obrovská motivace i pro sportovce z našeho kraje, pro které by se nominace na olympiádu měla stát vrcholem jejich tréninkového úsilí,“ vzkázala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň, která sportovcům navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Olympiády se odehrávají ve dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. První ročník (letní) olympiády proběhl v roce 2003.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio