Karlovarský kraj začne s přípravou převozů pacientů do Německa

4. březen 2021 09:00

Karlovarský kraj dostal z ministerstva zdravotnictví dokumentaci k převozům pacientů přes hranice. Nemocnice v regionu jsou přetížené a transporty do center v kraji i mimo něj jsou čím dál složitější. První covid pozitivní pacienty, hlavně z intenzivní péče, by mohli záchranáři převézt příští týden.

Právě 19 míst pro pacienty ve středu podle vicepremiéra Jana Hamáčka z ČSSD dojednala s Německem vláda. „Devatenáct pacientů je dohodnutých v Německu, tam je těch lůžek nabídnuto několik desítek. Švýcarsko nabízí 20 míst, transport letecky. A jak jsem říkal, probíhají jednání s Polskem, tam je nabídnuto 200 lůžek,“ uvedl ve středu po zasedání Ústředního krizového štábu Hamáček.

Hejtman Petr Kulhánek zvolený za STAN transporty potvrdil. „Je to řekněme nějaká možnost, abychom v příštím týdnu vytipovali počet pacientů s intenzivní péčí, u kterých bychom připravili veškerou dokumentaci o převozu,“ řekl Kulhánek.

Zajistit převoz pacientů bude podle něj administrativně velmi náročné: „Dostali jsme od ministerstva zdravotnictví čtrnáctibodový postup. Je to poměrně komplikované, co se týče administrativy a dokumentace celého procesu,“ vysvětlil hejtman.

Nemocnice vyčerpaly kapacity

Nemocnice v Karlovarském kraji vzhledem k epidemii koronaviru vyčerpaly své kapacity. Nemocnice budou poskytovat jen neodkladnou a nezbytnou péči podle dostupných sil a prostředků.

Největší nápor zaznamenává v poslední době nemocnice v Sokolově, situace je tam kritická, počet pacientů s covidem se tam blíží ke stovce. Dosud zdravotníci převáželi pacienty do jiných krajů v celé zemi. Poslední převozy mířily až do Ostravy. Podle vedení sokolovské nemocnice je v současné době obtížné hledat volná lůžka po celé zemi.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio