Karlovarský kraj vymění staré sanitky zdravotní služby. Chce tak ušetřit za opravy

Vozový park Záchranné zdravotní služby Karlovarského kraje se v nejbližších letech výrazně promění. Flotila vozidel má být výrazně mladší a kvalitnější, což by se mělo projevit v úspoře nákladů na opravy. S obměnou podle nového systému chce hejtmanství začít v letošním roce.

Progresivnější výměnu dosluhujících sanitních vozidel má v Karlovarském kraji zajistit operativní leasing. Vybraný dodavatel vozidel bude podle přesně daných pravidel průběžně dodávat vozidla nová. Rozhodla o tom krajská rada.

„Jedná se o to, že počínaje tímto rokem bude v rámci leasingu pořízeno pět vozidel velkých záchranek a jedno vozidlo rendez-vous, a po čtyřech letech tedy bude získáno 20 nových vozidel záchranek a čtyři vozidla pro rendez-vous,“ upřesňuje krajský radní za sociální demokracii Miloslav Čermák.

Podle něho je nutné řešit málo systémový nákup sanitek z minulých let. Ten se už začal projevovat v kvalitě vozidel, která záchranka provozuje.

„Nám bohužel zastarala vozidla do takové míry, že nebylo možné investice v záchrance posílit, abychom koupili najednou tolik vozidel. Proto jsme se zajímali už od loňského roku, jak lze tuto problematiku řešit, a došli jsme k operativnímu leasingu, který zajistí, aby vozidla ve vozovém parku záchranky nebyla starší než čtyři roky,“ vysvětluje Čermák.

Územní zdravotnická záchranná služba je příspěvkovou organizací Karlovarského kraje. A také hejtman Josef Novotný z ČSSD si v této souvislosti myslí, že náklady na opravy sanitek byly až dosud zbytečně vysoké.

„V dnešní době záchranná služba Karlovarského kraje platí zhruba půl milionu korun každý měsíc za opravy. V operativním leasingu budou tyto opravy zahrnuté, to znamená, že záchranná služba už se o to nebude starat, bude to prakticky všechno součástí ceny,“ potvrzuje hejtman.

První nová vozidla se objeví na podzim

Kvalita nových sanitních vozidel by se tudíž v regionu měla brzy změnit. „Předpoklad je podzim letošního roku, že by se objevilo prvních pět vozidel záchranek a jedno vozidlo rendez-vous,“ dodává na závěr krajský radní Miloslav Čermák.

Regionální silnice by už neměly brázdit sanitky značky Mercedes, ale speciální vozidla od jiného německého koncertu.

autor: zdt
Spustit audio