Karlovarský kraj staví další část páteřní cyklostezky. Obyvatelé Šemnice a chataři z ní mají obavy

27. duben 2020 13:30

Desítky pokácených stromů a místo romantické lesní pěšiny bagrem upravený terén. Tak vypadá okolí řeky Ohře v blízkosti Karlových Varů. Začíná tam stavba další části páteřní cyklostezky.

Další část cyklostezky vzniká podél řeky Ohře ze směru z Karlových Varů na Kyselku. Dlouhá bude 5 kilometrů a část bude zpevněná a část pokrytá asfaltem. Na trase vzniknou i nová přemostění potoků.

Ještě před zahájením stavby s cyklostezkou nesouhlasila petice. Kritika místních lidí neustává ani teď. Místním lidem se ale stavba nelíbí a mají obavy z nadměrného pohybu turistů na kolech. „To, co tam kácí, jakou šířkou to dělají, není cyklostezka. Myslím si, že cyklostezka by při dnešní kvalitě kol šla udělat skromněji,“ uvedl jeden z místních.

„Myslím si, že příprava je dělaná zcela přiměřeně. Jedná se opravdu o třímetrový koridor, takže určitě nejsou zabírány plochy, které by byly nějak nad rámec,“ reagoval na situaci přímo na místě krajský radní Josef Janů z Pirátské strany, který je za stavbu odpovědný. Trasa nové cyklostezky teď připomíná spíše tankodrom, se stopami po těžkých strojích. Všude jsou vidět vyvrácené pařezy, nebo kameny.

„Určitě je fajn, že ta stezka je, ale je mi strašně líto toho lesa a těch stromů, které kvůli ní vykáceli. Cesta byla průjezdná i před tím. Kdo chtěl, tak tam projel,“ řekl pan Jiří. „Neměli jsme moc jiných možností. Lidem se omlouvám, ale nevidím jiné řešení,“ podotkl radní Janů.

Výstavba této etapy cyklostezky by měla skončit příští rok na jaře. Nová cesta má odvést cyklodopravu z frekventované silnice do Kyselky. Posloužit by měla také vodákům.
 

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio