Karlovarský kraj sloučí dětské domovy v Horním Slavkově a Chebu

11. listopad 2011

Počet dětí v dětských domovech po celé republice stále klesá. Důvodem je nižší počet dětí a také změna systému v domovech. Souvisí to i se současným trendem nahradit pobyt dětí v domovech pěstounskou i ambulantní péči. Domovy se navíc snaží naplnit zákonem daný požadavek rozdělit děti do rodinných skupin, kde mohou žít podobně jako v běžné rodině.

Z těchto důvodů se Karlovarský kraj rozhodl nejprve nahradit variantu drahé přestavby nevyhovujícího objektu dětského domova v Horním Slavkově variantou snížení kapacity ze 48 na 24 a umístění dětí do bytových jednotek ve městě.

Dalším opatřením je zefektivnění činnosti dvou menších dětských domovů sloučením v jeden subjekt. Zařízení v Chebu má kapacitu 24 dětí ve 3 rodinných skupinách a je umístěno v domě vilového typu. Tak se postupnými kroky pokračuje v nastavené koncepci utlumování dětských domovů jako takových nebo jejich činnosti v nevhodných prostorách.

Obě zařízení nyní budou spojena v jedno pod správou dětského domova Horní Slavkov. Sloučení obou azylových míst proběhne bez toho, že by se děti musely stěhovat nebo přemisťovat jinam. V Horním Slavkově nebude nutno pronajímat další prostory pro vedení dětského domova.

Spustit audio