Karlovarský kraj se obává vývoje transformace kvůli válce na Ukrajině

24. květen 2022 08:35

Členka Evropské komise Elise Ferreira pracovně zavítala do Karlovarského kraje. Jeho vedení při její návštěvě vyjádřilo obavy o budoucnost plánované transformace regionu vzhledem k aktuální situaci související s válkou na Ukrajině.

Do Karlovarského kraje v pondělí přijela členka Evropské komise pro soudržnost a reformy Elise Ferreira. Komisařka se zajímala zejména o transformaci regionu, na kterou Evropská unie finančně přispívá. Delegace Evropské komise navštívila i hornické Sokolovsko, které plánuje postupný útlum těžby.

V průběhu pracovní cesty komisařka posuzovala vybrané transformační projekty, které by mohly Karlovarskému kraji pomoci v dalším rozvoj. Informaci o případném odložení plánovaného termínu ukončení těžby uhlí ale do regionu nepřivezla. Ideje současného směřování Evropské unie podle ní zůstávají stejné.

„Pokud už v roce 2019 tady existovala potřeba udělat nějakou transformaci a odklonit se od některých zdrojů energie, tak ta potřeba je dneska ještě nápadnější, vzhledem k tomu, že je potřeba mít energetickou nezávislost,“ uvedla Elise Ferreira.

Plán transformace vznikl před vypuknutí války, zdůraznil hejtman

Členka Evropské komise svůj záměr nezměnila ani po setkání s představiteli Sokolovské uhelné. Viděla nejen aktivní důl Jiří, ale také zrekultivovaný důl Medar, z kterého se stalo rozlehlé jezero. Představitelé kraje zástupcům Evropské komise prezentovali například úspěšné transformační projekty a vize.

V diskusích nicméně upozorňovali i na výrazné změny v současné Evropě, kterou mění i poptávka po zdrojích energie. „Naše největší vyslovená obava byla, zdali se naše transformace nemůže zbrzdit anebo výrazněji změnit ve vztahu k tomu, co se odehrává na Ukrajině, a s tím související dopady do celé světové ekonomiky,“ říká hejtman Petr Kulhánek z hnutí STAN, podle kterého zatím platí termín ukončené těžby na Sokolovsku v roce 2030. 

Termín by ale podle něj neměl být definitivní. „Pokud se bavíme o útlumu těžby uhlí, tak nedostatek energie a zdrojů k jejich výrobě může vést třeba k časovému posunu minimálně některých částí transformace, i vzhledem k tomu, že budeme nuceni prodloužit používání a těžbu fosilních paliv,“ dodal Kulhánek.

V Karlovarském kraji poptávka po uhlí ale dál stoupá a řada firem na něm zůstává závislá. Eurokomisařku v úterý čeká v Praze jednání s představiteli České vlády.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio