Karlovarský kraj schválil rozpočet s výdaji 8,03 miliardy korun

Zastupitelé Karlovarského kraje schválili rozpočet na rok 2021 s příjmy 7,1 miliardy a výdaji 8,03 miliardy korun. Schodek ve výši téměř 929 milionů korun kraj pokryje z rezerv, úvěrů i očekávaného přebytku z loňského roku.

Schodek slouží hlavně na předfinancování projektů dotovaných z evropských fondů. Od počátku roku kraj hospodařil v rozpočtovém provizoriu. Svůj návrh rozpočtu připravilo ještě před koncem loňského roku bývalé vedení kraje.

Nově sestavená koalice v kraji rozpočet v mnoha bodech upravila, což si ale vyžádalo odložení schválení až na začátek letošního roku. Z celkových příjmů i výdajů tvoří zhruba 4,3 miliardy korun peníze, které kraj dostává na financování školství a sociálních věcí od státu a zase je dál přeposílá.

„Vycházeli jsme z materiálu připraveného minulým vedením kraje. Provozní schodek jsme snížili ze 159 na 58 milionů korun. Celkový schodek je tak 928,7 milionu korun. Provozní schodek vnímám jako standardní a zahrnuje i dopady daňového balíčku. Předkládáme rozpočet, který je realistický,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Podle odhadů by přebytek hospodaření z loňského roku měl být 700 milionů korun. Velká část z toho by měla být použita na investiční akce příspěvkových organizací a doplnění fondu budoucnosti. Opozice dnes vyčítala krajské vládě to, že úspory vznikly například tím, že se příspěvkovým organizacím vzaly odpisy. Škrty na mzdových nákladech byly sestaveny tak, že počítá jen s 11 měsíci a 12. měsíc bude v rozpočtu příštího roku.

ANO předložilo vlastní návrh

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) za klub ANO předložila vlastní návrh rozpočtu, který by byl v provozním rozpočtu vyrovnaný. Podle návrhu by se snížily výdaje na reprezentaci radních a hejtmana nebo se snížily odměny členů výborů zastupitelstva a komisí rady, škrty navrhovalo ANO i v oblasti kultury, životního prostředí a dalších. Zrušit chtělo i 22 milionů rezervy odboru finančnímu.

Alternativně ANO navrhlo i vrácení jednoho milionu korun pro službu senior expres, kterou nové vedení z rozpočtu vypustilo. Jak řekl hejtman Kulhánek, program fungoval několik let a obce, které měly zájem o nákup aut pro senior expres, si už vozy pořídily.

„Pokud by byl další zájem, jsme schopni to individuálně řešit,“ odpověděl Kulhánek. Neprošel ani návrh na vrácení půl milionu korun do programu pro seniory.

V loňském roce schválil Karlovarský kraj rozpočet s příjmy 6,9 miliardy korun a výdaji 7,3 miliardy korun. Do letošního rozpočtu už vedení kraje zahrnulo i očekávané propady, které bude mít kraj v důsledku přijetí takzvaného daňového balíčku. Daňové příjmy Karlovarského kraje by v letošním roce měly oproti schválenému rozpočtu roku 2020 klesnout o 396,4 milionu korun.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio