Karlovarský kraj prověřoval u autodopravců testy na alkohol

27. leden 2012

Karlovarský kraj prověřoval u autobusových dopravců jestli kontrolují řidiče před jízdou na alkohol. Tato povinnost je dána ze zákona. Důvodem zjišťování byl případ z loňského podzimu, kdy řidič v Aši nadýchal policistům téměř 5 promile alkoholu. Dopravci se od té doby zaměřují na kontroly častěji.

Například společnost Ligneta, jeden z největších dopravců v Karlovarském kraji posílá na linky každé ráno čtyřicet autobusů. Náhodně vybraní řidiči před jízdou podstupují dechovou zkoušku. Pokud by u řidiče zjistili byť jen zbytkový alkohol, vedení firmy tvrdě zasáhne. Případ kvalifikuje jako hrubé porušení pracovní kázně a řidič by dostal výpověď.

Podle náměstka hejtmana Petra Navrátila, bylo loni provedeno zhruba tisíc kontrol. Každý z řidičů byl tak průměrně kontrolován čtyřikrát za rok. Podle dopravců to ale nestačí. Řada z nich proto testuje řidiče na alkohol každý den. Kontroly řidičů autobusů provádí častěji také policie. Jen v loňském roce se na profesionály zaměřila více než dvacetkrát.

Spustit audio