Karlovarský kraj představil návrh rozpočtu na rok 2019

15. listopad 2018 09:00
Zprávy

​V příštím roce by měl Karlovarský kraj hospodařit s příjmy ve výši 6, 558 miliardy korun a s výdaji, které činí 6, 780 miliardy korun. Návrh rozpočtu schválila Rada kraje.

Schodek je oproti loňsku poloviční, dosahuje 222 milionů korun a vznikl z důvodu předfinancování projektů dotovaných z EU. Rozpočtem se také budou zabývat krajští zastupitelé na svém zasedání 13. prosince 2018.

„Rozpočet jsme se snažili sestavit co nejzodpovědněji hlavně v příjmové části. V daňových příjmech vycházíme z predikce ministerstva financí a jdeme vždy čtyři a půl procenta pod predikci. Tak jako v roce 2017, kdy byl přebytek v částce 900 milionů korun, očekáváme přebytek i za rok 2018,“ uvedla hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Kraj plánuje na příští rok rozsáhlé investice

„Mám velkou radost, že kraj pro příští rok předpokládá investice ve výši asi 850 milionů korun, jde o investiční akce jak Karlovarského kraje, tak jeho příspěvkových organizací,“ vysvětlila hejtmanka.

K největším plánovaným investicím bude patřit například výstavba nového Domova se zvláštním režimem MATYÁŠ, který dosud sídlí v Nejdku.

Další finance půjdou na výstavbu depozitáře a rozšíření prostor krajské knihovny i na opravy Císařských lázní. Počítá se samozřejmě s rekonstrukcemi a opravami silnic II. a III. tříd, silničních mostů a s řadou dalších akcí v oblasti zdravotnictví nebo školství.

autor: nkr | zdroj: Karlovarský kraj
Spustit audio