Karlovarský kraj podpoří domácí hospicovou péči

26. leden 2017

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila vyhlášení dotačního programu na podporu provozovatelů domácí hospicové péče, kteří se starají o těžce nemocné a umírající lidi. Z rozpočtu kraje byly pro tyto účely vyčleněny dva miliony korun. Žádosti bude možné podávat v průběhu března.

Domácí hospicová péče není v současné době hrazena z veřejného zdravotního pojištění a provozovatelé těchto služeb jsou odkázání na sponzorské dary a nejrůznější příspěvky. Karlovarský kraj proto přišel s dotačním programem, který jim pomůže s financováním nezbytných provozních výdajů.

„Uvědomujeme si, jakou významnou úlohu sehrávají domácí hospice v péči o těžce nemocné a umírající lidi. S jejich pomocí mohou strávit poslední okamžiky svého života v rodinném prostředí a zároveň je postaráno i o jejich blízké, kteří se musejí s nelehkou situací vypořádat,“ říká krajský radní Jan Bureš.

Příjem projektových žádostí bude probíhat v termínu od 1. do 31. března. Žadatelé mohou od Karlovarského kraje získat dotaci ve výši až 300 tisíc korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio