Karlovarský kraj odkoupí téměř 60 historických hudebních nástrojů

16. červenec 2019 08:45

Housle, kytary nebo také harfa - to vše je součástí sbírky historických hudebních nástrojů, která bude patřit Karlovarskému kraji. Ten ji odkupuje od firmy Strunal Schönbech v Lubech u Chebu. 

V Lubech u Chebu byla v pondělí 15. července slavnostně podepsána smlouva o koupi jedinečné muzejní sbírky mistrovských hudebních nástrojů, jejichž hodnota byla vyčíslena na 4,7 milionu korun. Kromě tradičních nástrojů, jako jsou housle, violy, violoncella, kontrabasy či kytary, kolekce obsahuje také nejrůznější asijské lidové instrumenty.

Sbírka strunných nástrojů z 19. a 20. století je pozůstatkem původní německé vzorkovny utvářené houslařskými firmami působícími v Lubech a okolí. Za doby národního podniku Cremona byla následně doplněna o další zajímavé kusy, přičemž k těm nejcennějším patří díla dnes již nežijících houslařských mistrů z celé Evropy.

„Výroba strunných nástrojů má v regionu více než třísetletou tradici. Společně s textilní výrobou na Ašsku a výrobou jízdních kol v Chebu byla kdysi důležitou součástí zdejšího průmyslu. Naší jednoznačnou snahou proto bylo zabránit rozprodání sbírky po jednotlivých kusech a zajistit tak její zachování v ucelené podobě pro budoucí generace,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Daniela Seifertová.

Nabídka odkupu byla vlastníkem sbírky ještě rozšířena o vitríny, ve kterých je nyní kolekce umístěna, dále pak o přístroje, přípravky a pomůcky na výrobu hudebních nástrojů pocházejících z dílen v Lubech a o hudební nástroje současné produkce.

Sbírka bude Muzeem Cheb vystavěna právě v Lubech, konkrétně v místní radnici. Kolekce tak zůstane ve městě, s nímž je historicky úzce spjata.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Krajský úřad Karlovarského kraje , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio