Karlovarský kraj nechal ve Skalné na Chebsku vybudovat další z domků pro lidi z handicapem

30. květen 2019 15:00

Karlovarský kraj nechal ve Skalné na Chebsku vybudovat další z domků pro lidi z handicapem. Jde o součást postupné transformace sociálního ústavu Pata u Hazlova, jehož klienti se stěhují do bytů a domků mezi ostatní obyvatele. Nové jich tak našlo nebo ještě najde 80.

Podle ředitele sociálního zařízení kraje Pata Hazlov Daniela Lindenberga byl projekt transformace zahájen už v roce 2010. „Nejkomplikovanější bylo přesvědčit veřejnost a získat vůbec pozemky pro tyto stavby, protože veřejnost na tohle nebyla připravená. Tyto pilotní projekty probíhaly v celé republice, ale někde se setkaly s nepochopením nebo peticemi. Takže to chtělo hodně komunikovat s veřejností a vysvětlovat. A povedlo se,“ řekl Lindenberg.

Na vybudování dvojdomku ve Skalné Karlovarský kraj využil dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady dosáhly 16,8 milionu korun, z toho deset procent hradil kraj, pět procent výdajů jde ze státního rozpočtu, uvedl náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Prvních 14 klientů se z Paty stěhovalo začátkem roku 2014 do opraveného rodinného domku v Krásné u Aše a do čtyř bytů v panelových domech v Aši. Dalších 15 klientů je následovalo koncem roku 2014, kdy se podařilo získat sedm nájemních bytů od Chebu. Druhá část projektu se uskutečnila v roce 2015, kdy byla dokončena výstavba tří rodinných domků v Jiráskově ulici v Aši. Tam našlo zázemí 18 klientů včetně šesti dětí.

V současné etapě se do nového dvojdomku ve Skalné nastěhuje devět klientů. Poslední stavby rodinných domků jsou těsně před dokončením a ve druhém pololetí přijdou klienti do domácností v Hazlově, kde bude bydlet 12 obyvatel domova se zdravotním postižením a čtyři klienti chráněného bydlení. Poslední dva domky v Aši, které jsou také před dokončením, poskytnou zázemí pro osm klientů ve čtyřech domácnostech.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio