Karlovarský kraj by mohl pokračovat v ROP, pokud přistoupí na korekce

25. březen 2013

Zastupitelstvo Karlovarského kraje zatím odložilo rozhodnutí o možném placení takzvané korekce za chyby v Regionálním operačním programu Severozápad. Postupuje tak odlišně než zastupitelstvo v Ústeckém regionu, kde krajští zastupitelé platbu korekce odmítli.

Ministerstvo financí navíc Karlovarskému kraji nabídlo nové řešení problému. Náměstek ministra financí Jan Gregor překvapil politiky zprávou, že pokud zastupitelé korekci přijmou, je resort připraven ROP Severozápad spustit. Čerpat peníze by z něj ale mohl pouze Karlovarský kraj.

„Jednání probíhalo ve vstřícnějším tónu než v Ústeckém kraji. A já předpokládám, že budeme brzy schopni přesvědčit zastupitelstvo Karlovarského kraje, že cesta případného oddělení řešení té problematiky samostatně pro oba kraje by mohla být krokem správným směrem,“ řekl Gregor.

Krajští zastupitelé teď čekají na oficiální potvrzení nabídky. A teprve poté chtějí rozhodnout. Opozice ale otálení o platbě korekce kritizuje.

„Ten příslib tady zazněl ústně, byl zcela jasně definován. Je na záznamu, tady opravdu už nebylo na co čekat,“ říká opoziční zastupitel Petr Kulhánek z TOP 09 a Starostové.

O podmínkách zaplacení korekce chce vedení kraje jednat se zástupci vlády. Rozhodnout by mělo do dvou týdnů.

Pro zaplacení pokuty jsou i někteří starostové Karlovarského kraje. Například město Chodov čeká na proplacení 72 milionů korun na sportovní halu, Karlovy Vary na 200 milionů na bazén.

Čtěte také

autoři: Andrea Strohmaierová , fir , kko , mka
Spustit audio