Karlovarský kraj má nejvyšší nezaměstnanost mladistvých

12. září 2023 08:55

Míra nezaměstnanosti v Karlovarském kraji zůstala v srpnu stejná jako byla v červenci. Data zveřejnil Úřad práce. V evidenci je zhruba 8000 lidí. Mezi nimi i mladiství od 15 do 18 let. 

V Česku v srpnu mírně vzrostla nezaměstnanost. V Karlovarském kraji ale zůstala v podstatě stejná jako v červenci. A to na úrovni 4,1 procenta. Data zveřejnil Úřad práce. Součástí evidence jsou i mladí lidé ve věku od 15 do 18 let. Největší podíl těchto nezaměstnaných právě Karlovarský kraj.

V kraji nabízí práci lidem v tomto věku jen část firem. Podle ředitelky Krajské hospodářské komory Lenky Mansfeldové je to i tím, že není velký zájem o práci a ztíženými podmínkami pro zaměstnávání mladistvých. „Například nemohou pracovat přesčas, v noci a jsou i nějaké zakázané práce, tam kde je třeba velké nebezpečí úrazu, musí mít i častější přestávky v práci,“ uvedla.

Právě Krajská hospodářská komora je přitom připravena mladistvým uchazečům pomoci. „Je možné poslat životopis a můžeme mladistvé nabídnout našim členským firmám, ty následně mohou nabídnout práci,“ doplnila Mansfeldová.

Speciálně takto mladým lidem se věnují i kariéroví poradci Úřadu práce. „Jeli to jen trochu možné, snaží se je nasměrovat zpět ke studiu na střední školu, nebo učiliště. Tedy udržet je ve vzdělávacím procesu a pomoci jim pak zajistit větší šance na pracovní uplatnění,“ říká jeho mluvčí Kateřina Beránková.

Úřad práce navíc mladistvým nabízí i rekvalifikační kurzy.

Spustit audio