Karlovarský kraj má nejméně nakažených. Vlna nás může dohnat, je to otázka vakcinace, míní hejtman

16. listopad 2021 11:35

V České republice přibývá lidí nakažených koronavirem. Jen za víkend jich bylo téměř 15 tisíc. Pandemie zrychluje i v Karlovarském kraji. Přesto tady ale zůstává situace lepší než v jiných regionech.

Téměř 1200 nakažených koronavirem je aktuálně v Karlovarském kraji. V nemocnici zůstává 33 pacientů. Většina z nich má lehký průběh nemoci a nepotřebuje intenzivní péči. Situace s nemocí covid-19 je tak v regionu lepší než v jiných částech repulbliky.

Klidný vývoj ale nemusí trvat dlouho. „Mohli bychom zůstat klidní, kdyby se vakcinace odvíjela relativně rychlejším tempem než v současnosti. To je to, co nás vrhá do pochyb. Podle těch scénářů, které dávají dohromady odborníci, může nás ta vlna, která je v jiných částech republiky dohnat na přelomu ledna a února. Je to otázka vakcinace,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek zvolený za Starosty a nezávislé.

Mladí lidé se stále brání očkování

Zájem o vakcinaci podle něj vzrostl se zrušením testů, problémem ale zůstává, že se očkování stále brání mladá populace. „Nárůst zájmu o vakcinaci jsme zaznamenali v momentě, kdy byly zrušeny testy ze zdravotního pojištění. Nastupují nám třetí dávky, v tomto smyslu vakcinace běží,“ řekl hejtman.

„Bohužel zejména populace do 30 let je z části vůči vakcinaci ostražitá, rezistentní, nenechá se očkovat. Tam nás to velmi trápí. Celková proočkovanost v Karlovarském kraji je na úrovni 67 procent, to je málo,“ doplnil Kulhánek.

V Karlovarském kraji hygienici evidují 1 199 lidí s nemocí covid-19. Nejvíce zasaženým okresem je Karlovarsko s 550 nakaženými. Dále pak Chebsko, kde hygienici evidují 350 nemocných a Sokolovsko s 299 aktivními případy. Vyplývá to z údajů Krajské hygienické stanice. Od začátku pandemie se v kraji celkem nakazilo 47 402 lidí, 1259 lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo.

Situace v nemocnicích v Karlovarském kraji zůstává stabilní. „Zatížení nemocnic je na relativně bezpečné úrovni. Ke včerejšímu dni (pondělí 15. 11.) to bylo 33 covidových pacientů z nichž pouze jednotky jsou s intenzivní péčí,“ potvrdil hejtman.

Spustit audio