Karlovarský kraj má mezi regiony třetí nejvyšší nezaměstnanost

10. únor 2009
Tento pořad

V Karlovarském kraji stoupla v lednu míra nezaměstnanosti o 1,2 procentního bodu na 8,8 procenta. Počet lidí bez práce se zvýšil i ve srovnání s lednem 2008, kdy míra nezaměstnanosti v regionu dosahovala 7,6 procenta. Úřady práce v regionu v současné době registrují bez mála 15 tisíc uchazečů o zaměstnání, což je v porovnání s prosincem nárůst o dvě tisícovky. Co je důsledkem tak prudkého nárůstu nezaměstnanosti, zjišťovala Dana Jelínková u Veroniky Rohoškové z Úřadu práce v Karlových Varech.

Podle odborníků za současným růstem nezaměstnanosti stojí mimo jiné světová hospodářská krize. Podnikům v jejím důsledku ubývá zakázek a musejí snižovat počty zaměstnanců. V závěru roku také končívají mnoha lidem smlouvy uzavřené na dobu určitou. Negativní vývoj ovlivnilo rovněž ukončení sezonních prací a odstávky některých lázeňských zařízení.

V žádném ze tří okresů některá z firem nepropouštěla hromadně. Výraznější nárůst počtu nezaměstnaných ovlivnily především odchody lidí, jimž končily pracovní smlouvy na dobu určitou. Postihlo to například 38 zaměstnanců firmy Witte Automotive v Nejdku na Karlovarsku. V tomto regionu je nyní ohroženo kolem 1100 míst v Karlovarském porcelánu, který je v konkurzu. Do statistiky za leden to ale prozatím nezasáhlo.

Logo

Všichni zaměstnanci Karlovarského porcelánu sice dostali výpovědi, které vyprší k 31. březnu, ale situaci by mohl obrátit k lepšímu chystaný prodej největší tuzemské porcelánky. Insolvenční správce obdržel nabídky několika zájemců.

Obdobná situace byla rovněž na Sokolovsku a Chebsku. Propouštění se plošně dotklo celé řady firem, ale žádné hromadné odchody nenastaly, a ani nejsou dosud hlášeny. Na Chebsku by sice mělo přijít o práci až 130 zaměstnanců z firmy RPC Bepo, jejich odchod má být však rozložen do celé první poloviny letošního roku.

Karlovarský kraj má dlouhodobě třetí nejvyšší nezaměstnanost mezi regiony. Ze tří okresů Karlovarského kraje je nejvyšší nezaměstnanost na Sokolovsku, kde dosahovala koncem ledna 9,9 procenta a ve srovnání s prosincem stoupla o 1,2 procentního bodu. Na Karlovarsku byla míra nezaměstnanosti 8,4 procenta, proti prosinci se zvýšila o jeden procentní bod. Na Chebsku v závěru ledna dosahovala míra nezaměstnanosti 8,1 a vzrostla o 1,2 procentního bodu.

Spustit audio