Karlovarský kraj má dva nové Gentlemany silnic. Vytáhli z auta v zamrzlém rybníku dívku

5. březen 2020 14:45

Projekt Gentleman silnic už 16 let oceňuje lidi, kteří při nehodách bez ohledu na nebezpečí zachraňují lidské životy. Dva nejnovější držitelé prestižního titulu jsou z Karlovarského kraje. Právě tady se na začátku roku odehrála nehoda, která neskočila tragicky jen díky pohotové reakci dvou mužů.

V pátek 17. ledna havarovala v blízkosti obce Herstošice dvě osobní auta. Jedno vozidlo se po nárazu otočilo na střechu a spadlo do blízkého rybníku. Ve vozidle cestovala čtyřčlenná posádka. Naštěstí v blízkosti byli dva lidé, kteří neváhali a skočili do ledové vody.

Pavel Kott a Vlastimil Zajíček postupně členům posádky ve velmi chladném počasí pomáhali na břeh ještě před příjezdem hasičů. „Jel jsem s dcerou z Bochova, když nás to auto předjelo a viděl jsem, jak letí mimo a spadlo do rybníka, kde se obrátilo střechou dolů a začalo se zahlcovat vodou,“ vzpomínal Pavel Kott. „Viděl jsem, že se to potápí, tak jsem tam za nimi skočil. Jeden člověk vyplaval, tak jsem se ho ptal, kolik jich tam je. On mi řekl, že čtyři. Když už jsem tam byl po krk, vyplavali i ti dva,“ dodal.

Drama ale pokračovalo. V převráceném voze se totiž nacházela ještě zaklíněná 18letá dívka, která se nemohla dostat ven. Zatímco dívka hlasitě volala o pomoc, přispěchal Vlastimil Zajíček, aby panu Kottovi se záchranou pomohl. „Nikdy jsem neslyšel někoho takhle bojovat o život. V tu chvíli jsem viděl, jak přibíhá Vlastík Zajíčků a skáče za mnou. Tak jsme zkoušeli všelijak ty dveře přetlačit a lomcovali jsme s nimi. Potom se povedlo otevřít zadní dveře. Vyndali jsme věci z kufru, Vlasta se ponořil, upravil ještě sedačky a pod vodou ji vytáhl ven,“ popsal situaci pan Kott.

Chování zachránců vyvolalo velkou odezvu na sociálních sítích

Pavel Kott a Vlastimil Zajíček teď za svou pohotovou reakci a pomoc získali titul Gentleman silnic. Ředitelka projektu Iva Buriánková se o výjimečném činu obou mužů dozvěděla z veřejnoprávní televize a sociálních sítí. „Situace na silnicích je dneska poměrně dramatická. Všichni víme, že ta lhostejnost rok od roku narůstá. Mám za to, že pokud se podaří příběhy našich gentlemanů zveřejnit, jsou to kolikrát velmi emocionální výpovědi, je to ten nejlepší příklad, jaký můžeme řidičům dát,“ řekla Buriánková.

Titul Gentleman silnic získalo za 16 let jeho existence za mimořádné činy téměř 200 lidí.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio