Karlovarský kraj láká lékaře na stipendia i náborové příspěvky

5. říjen 2011

Karlovarský kraj chce získat nové lékaře a chystá se jim nabídnout stipendia i náborové příspěvky, které mohou dosáhnou až 150 tisíc korun. Pomoci by se tak mělo především záchranné službě, které chybí až tři desítky doktorů do výjezdových posádek. Lékaře má shánět vedení krajské záchranné služby, vyplácení peněz pak bude v kompetenci kraje.

Žádný zvláštní fond na získání lékařů kraj vytvořený nemá, peníze bude vždy hledat v rozpočtu s tím, že jde o prioritní záležitost. Podle schválených pravidel tak mohou studenti medicíny v případě, že uzavřou s krajem smlouvu, získat ve čtvrtém ročníku stipendium dva tisíce korun měsíčně a v pátém a v šestém ročníku tři tisíce korun měsíčně. Absolvent fakulty dostane 50 tisíc korun a lékař s první atestací 150 tisíc korun náborový příspěvek. Musí se ale upsat minimálně na tři roky.

Návrh na stipendia a náborové příspěvky připravila záchranná služba letos s tím, že věří v úspěch tohoto opatření. Obdobná motivační opatření fungovala v jiných regionech už v minulosti. Záchranka v Karlovarském kraji by potřebovala k úplnému obsazení všech devíti výjezdových posádek v regionu až 45 lékařů. Současnou situaci tak pomáhají řešit externisté.

Karlovarský kraj investoval v minulosti do stavby nových nebo rekonstrukcí výjezdových stanovišť rychlé zdravotnické záchranné služby kolem 50 milionů korun. Kromě tří oblastních středisek v Chebu, Sokolově a v Karlových Varech je dalších osm výjezdových stanovišť, a to v Mariánských Lázních, Toužimi, Žluticích, Ostrově, Nejdku, Kraslicích, Aši a také v Horním Slavkově. Region disponuje dvěma heliporty pro vrtulníky. Nyní vzniká asi za 110 milionů korun v Karlových Varech nové sídlo krajské záchranné služby.

Spustit audio