Karlovarský kraj chce rozšířit letiště do dvou let, první investice bude přes 20 milionů

25. březen 2024 09:15

Karlovarský kraj investuje přes 20 milionů korun do změny označení lesních pozemků, které jsou klíčové pro rozšíření Letiště Karlovy Vary. Teprve pak bude moct pozemky odkoupit od Lesů ČR.

Získání pozemků od státní organizace ale není jednoduché. „Lesy ČR nemohou prodat les, ale pouze pozemek, který není lesem. Proto jsme se domluvili, že uděláme znalecký posudek a požádáme o vyjmutí z pozemků určených k plnění funkce lesa,“ řekl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Dalibor Blažek (Místní).

Za vynětí pozemků určených k funkci lesa bude kraj platit zhruba 21 milionů korun a další milion a půl korun za kompenzaci hospodářům za ztrátu lesní plochy. Tato částka bude částečně rozdělena mezi místní obce, v jejichž katastru se pozemky nacházejí. Z poplatku za změnu charakteru pozemků půjde 60 procent do státního rozpočtu a zbytek si rozdělí obec Pila, Karlovy Vary a Andělská Hora.

Teprve po změně charakteru pozemků z lesních na jiné využití může Karlovarský kraj začít jednat s Lesy ČR o jejich prodeji. Definitivní cena pozemků však není zatím stanovena.

Karlovarský kraj chce modernizaci letecké dráhy Letiště Karlovy Vary dokončit v roce 2026. Plánované náklady na rozšíření a prodloužení dráhy jsou odhadovány na 1,1 miliardy korun. Financování projektu má být zajištěno vícezdrojově, s podílem kraje, státu a soukromých investorů. Kraj má už hotové posouzení vlivu na životní prostředí a připravuje podklady pro stavební povolení.

autor: nkr
Spustit audio